SRP om fedmeproblemer i forhold til kost og motion | Biologi A og Idræt B

  • STX 3.g
  • SRP (Idræt B, Biologi A)
  • 10
  • 29
  • 8272
  • PDF

SRP om fedmeproblemer i forhold til kost og motion | Biologi A og Idræt B

Studieretningsprojektet (SRP) i Biologi A og Idræt B behandler hovedsageligt udviklingen af fedmeepidemien i henholdsvis USA og Danmark, samt faktorer der medfører den voksende epidemi.

Projektet indeholder en redegørelse for kroppens optagelse af energigivende stoffer, såsom fedt og kulhydrater, samt en redegørelse af forskellen mellem brunt og hvidt fedt og dets rolle i idrætslige sammenhænge.

Opgaven indeholder desuden en kort redegørelse for stofskiftet i sammenhæng med fedmeproblemet. Herefter analyseres og diskuteres udviklingen af fedmeproblemet i forhold til kost og motion i Danmark og USA med inddragelse af dokumentarfilmen Super Size Me, og artiklen ”forebyggelse af fedme” af Thomas Meinert Larsen. Opgaven diskuterer også, hvilke biologiske og adfærdsmæssige årsager, der kan være til fedme.

Opgaven konkluderer slutteligt ved at gøre antagelser for, hvordan udviklingen af fedme vil foregå fremover.

Opgaveformulering

Redegør udviklingen af fedmeepidemien i henholdsvis USA og Danmark, samt faktorer der medfører den voksende epidemi. Redegør ydermere for kroppens optagelse af energigivende stoffer, såsom fedt og kulhydrater, samt redegør forskellen mellem brunt og hvidt fedt og dets rolle i idrætslige sammenhænge.

Analyser og diskuter udviklingen af fedmeproblemet i forhold til kost og motion i Danmark og USA med inddragelse af dokumentarfilmen Super Size Me, og artiklen ”forebyggelse af fedme” af Thomas Meinert Larsen.

Diskuter herefter det endelige ansvar for forebyggelse af dette voksende problem med i udgangspunkt i to synspunkter, for slutteligt at gøre antagelser for hvordan udviklingen af fedme vil foregå fremover.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Abstract 0
Indholdsfortegnelse 1
Indledning 2
Kroppens optagelse af energigivende stoffer 3
Kulhydrat 3
Protein 4
Fedt 5
Indtagelse af for meget energi 6
Stofskifte 7
Delkonklusion 8
Brunt og hvidt fedtvæv 8
Idrætslige sammenhænge 10
Delkonklusion 10
Fedmeproblemet i Usa og Danmark i forhold til kost og motion 10
Årsager til fedme 12
Forebyggelse af fedme 15
Super size Danmark? 18
Fedme i fremtiden 19
Konklusion 20
Litteraturliste 22
Referencer 22
Bilag 1 24
Bilag 2 25
Bilag 3 26
Bilag 4 27
Bilag 5 27
Bilag 6 28

Uddrag

Indledning

I løbet af de sidste 20 år er fedme blevet et voksende problem på verdensplan. Især de vestlige lande er påvirket af en stigende fedme, som koster verdenssamfundet dyrt. Fedme er blevet et centralt problem, især i de vestlige lande og er blevet en stor trussel imod folkesundheden. USA er i dag spidskandidat, med hele 60 % af befolkningen10, der betegnes som værende overvægtige, og antallet af fede mennesker vokser hvert år. Fedmen i USA er fortsat stigende på trods af omfattende viden om de livsstilssygdomme og konsekvenser, der følger en uhensigtsmæssig livsstil. Den danske kultur har altid været præget af den amerikanske, og derfor kan man retmæssigt antage at den danske fedmeudvikling ligeledes vil påvirkes i negativ forstand.
I denne opgave behandles hovedsageligt udviklingen af fedmeepidemien i henholdsvis USA og Danmark, samt faktorer der medfører den voksende epidemi. Der vil ydermere være en redegørelse for kroppens optagelse af energigivende stoffer, såsom fedt og kulhydrater, samt en redegørelse af forskellen mellem brunt og hvidt fedt og dets rolle i idrætslige sammenhænge. Endvidere vil jeg kort redegøre for stofskiftet i sammenhæng med fedmeproblemet. Jeg vil herefter analysere og diskutere udviklingen af fedmeproblemet i forhold til kost og motion i Danmark og USA med inddragelse af dokumentarfilmen Super Size Me, og artiklen ”forebyggelse af fedme” af Thomas Meinert Larsen. Jeg vil ligeledes inddrage hvordan især USA og Danmark har lagt vægt på forebyggelsen af fedme, samt diskutere hvilke biologiske og adfærdsmæssige årsager der kan være til fedme. Derefter diskuteres det endelige ansvar for forebyggelse af dette voksende problem med i udgangspunkt i to synspunkter, for slutteligt at gøre antagelser for hvordan udviklingen af fedme vil foregå fremover.

Kroppens optagelse af energigivende stoffer

Fordøjelsessystemet består af fordøjelseskanalerne, som er delt op i 6 forskellige afsnit. Fordøjelseskanalerne starter i munden, hvor de går videre til spiserøret og dernæst mavesækken. Til sidst sker fordøjelsen i tyndtarmen, tyktarmen og endetarmen. I munden starter nedbrydningen af fedt ved hjælp af enzymet lipase, som findes i spyttet. Nedbrydningen af kulhydrat starter også her ved hjælp af enzymet amylase. Når maden er kommet ned til maven, er den blevet findelt ved tygning, og her æltes maden.1 I den nederste del af mavesækken sker der en blanding af syre, pepsin, lipase og mad. Her foregår pepsins spaltning af protein og lipasens spaltning af fedt. Herefter kommer indholdet over i tyndtarmen, hvor nedbrydningen af maden færdiggøres vha. enzymer fra bugspytkirtlen og galde fra leveren. I tyndtarmen optages alle næringsstofferne (fedt, kulhydrater, proteiner) over i blodet. Efter dette sker der en blanding af tarmindholdet, hvor det bliver transporteret videre til tyktarmen og endetarmen.
Kroppen har hele tiden brug for energi, som vi får fra de madvarer vi indtager til daglig. De vigtigste energikilder vi har til kroppens celler er glukose og triglycerider. Proteinerne, som består af aminosyrer, er også vigtige for vores krop, da disse aminosyrer er cellernes byggesten. Efter vi har spist et måltid fordeles disse energigivende stoffer i blodet. Nogle stoffer bruges med det samme, mens andre stoffer oplagres i kroppens depoter.1 Når kroppen så har fået rigeligt ... Køb adgang for at læse mere

SRP om fedmeproblemer i forhold til kost og motion | Biologi A og Idræt B

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette produkt.