SRP om elipsens keglesnit og tyngdefelt

  • STX 3.g
  • SRP (Fysik B, Matematik A)
  • 10
  • 39
  • 10404
  • PDF

SRP om elipsens keglesnit og tyngdefelt

SRP om ellipsens keglesnit og bevægelse igennem et tyngdefelt i Matematik A og Fysik B.

Udledning af ellipsens ligning samt udledning af det fysiske love omkring bevægelse i tyngdefelt, den kinetiske, potentielle og mekaniske energi. Desuden er Keplers 3 love udledt med beviser som der kan forstås på gymnasieniveau.

Der er lavet en eksperimentel undersøgelse af centripetalkraften, ved hjælp af en speciel maskine, der med en svingarm svinger et eller flere lodder rundt i en cirkelbevægelse.

Opgaven indeholder også en "perspektivering" hvor der kigges på data fra en satelits (MPF) tilnærmelse af Mars.

Studienets kommentar

Du bør omdøbe "Historisk baggrund for opgaven" til "Indledning" og tilføj et afsnit, der omhandler hvad opgaven indeholder.

Der mangler diskussion af fejlkilder og usikkerheder i forsøget.

10 pil op.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Abstract 1
1. Historisk baggrund for opgaven 4
2. Indledende redegørelse 5
3. Keglesnit og ellipsens parameterfremstilling 7
4. Centripetalkraften og cirkelbevægelse 13
5. Eksperimentel undersøgelse af centripetalkraften 16
6. Impulsmomentsætningen og inertimoment 18
7. Keplers 3 love 23
8. Undersøgelse af MPF sendt imod Mars 27
9. Konklusion 29
Litteraturliste 30
Bilag 1 32
Bilag 2 33
Bilag 3 34
Bilag 4 35
Bilag 5 36
Bilag 6 37
Bilag 7 38
Bilag 8 39

Uddrag

"Før 1500-tallet var der en udpræget opfattelse af, at Jorden var centrum i universet, og at alt andet i universet drejede omkring Jorden. Denne opfattelse var spredt af kirken, der mente, at mennesket var det ypperste i universet, og derfor var det ikke muligt, at Jorden ikke var centrum for dette. Det var i sin tid Aristoteles, der fremlagde teorien om det geocentriske verdensbillede.
Der var dog senere videnskabsmænd som danskeren Tycho Brahe, der tog afstand fra denne opfattelse. Tycho Brahe forskede i andre verdensbilleder, og han kom frem til hans version, som hed det Tychoniske verdensbillede.
Der skulle dog gå nogle år før det heliocentriske verdensbillede, som vi kender fra i dag, blev accepteret som en godkendt teori. Dette verdensbillede blev fremlagt af Nikolaus Kopernikus, der mente, at Solen var centrum for universet, og alt bevægede sig i cirkelbaner omkring denne. Begrundelsen for denne opfattelse skyldtes, at det på Kopernikus' tid var cirklen, som blev opfattet som den mest naturlige bevægelse..."... Køb adgang for at læse mere

SRP om elipsens keglesnit og tyngdefelt

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.