SRP om Ekstremsport

  • STX 3.g
  • SRP (Idræt B, Engelsk A)
  • 10
  • 44
  • 14645
  • PDF

SRP om Ekstremsport

SRP i Idræt og Engelsk om ekstremsport.

Denne opgave indeholder en redegørelse for hvad ekstremsport er, med fokus på ekstremløb samt en redegørelse for mentaltræning og herunder motivation og målsætning, indenfor løb.

Derudover er der en analyse og fortolkning af novellen 'The Loneliness of the Long-distance Runner' af Alan Silitoe, hvor der særligt er fokus på hovedpersonens refleksioner om løb, samt hans motivation for løb.

Opgaven slutter af med en diskussion og vurdering af hvorvidt mentaltræning, kan have indflydelse på gennemførelsen af et ekstremløb. Her inddrages der relevant idrætsteori, eget empirisk materiale, i form af interviews samt relevante artikler, til vurdering af sagen.

Lærers kommentar

Rigtig god, opgaven er til et sikkert 10-tal. God sammenhæng og en klar rød tråd igennem opgaven.

Elevens kommentar

Nogle af tingene i diskussionen er lidt for redegørende.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

1. Indledning 4
2. Hvad er ekstremsport? 5
2.1 Hvorfor dyrke ekstremsport? 5
2.1.1 Identitetskrisen 5
2.1.2 Rusen og flow som motiv 6
2.2 Idrættens mentale træning 7
2.2.1 Motivation og målsætning 7
2.3 Delkonklusion 8
3. The Loneliness of the Long-distance Runner 8
3.1 Smith 9
3.2 Smith og guvernøren 9
3.3 Smith og løb 10
3.3.1 refleksioner om løb 11
3.3.2 Motivation 12
3.4 Smiths udvikling 13
3.5 Slutningen 14
3.6 Delkonklusion 14
4. Diskussion og vurdering af mentaltræningens indflydelse på gennemførelsen af et ekstremløb 15
4.1 Delkonklusion 20
5. Konklusion 21
6. Litteraturliste 22
6.1 Bøger 22
6.2 Internetkilder 22
7. Bilag 23
7.1 Flow 23
7.2 Interview med ekstremløber John Böhme Dybkjær 24
7.3 Interview med John Böhme Dybkjær omkring mentaltræning 37
7.4 Påvirkning 39
7.5 Fortid, nutid, fremtid 40
7.6 Olsen: Mentaltræning nej tak 41
7.7 Olsen: Ikke brug for mentaltræner 42
7.8 Macho-myter er på vej ud: Mentaltræning er i fremdrift i Superligaen 43

Uddrag

1. Indledning

Over de seneste 80 år, har idrætten haft en kæmpe udvikling. Fra små foreninger hvor man kun kunne gå til gymnastik, håndbold og fodbold til et så stort udvalg af idrætsaktiviteter, at de nærmest er umulige at tælle. Over de seneste 10-20 år har der været en stor udvikling indenfor ekstremsportens verden. Bunge-jump, faldskærmsudspring og flere 100 kilometers ekstremløb i ørkenen, er blandt aktiviteter med stor udvikling. For at gennemføre et ekstremløb kræver det naturligvis en krop der er i god fysisk form. Men hvad med mentaliteten? Er det noget man kan træne og hvordan? Og er en god mentalitet overhovedet relevant for gennemførelsen af et ekstremløb?

2. Hvad er ekstremsport?

Listen over idrætsaktiviteter er lang i dag. Indtil 1930'erne kunne man stort set kun vælge mellem at gå til gymnastisk, fodbold eller håndbold i de små sogne. I dag er udbuddet meget større og man kan gå til næsten alt hvad man kan forestille sig. En af de voksende sportsgrene, er ekstremsporten. Ekstremsport eller ekstremidræt kan spænde fra aktiviteter for sjov skyld som bungy-jump eller rafting over snowboard eller mountainbike, hvor det centrale er oplevelsen og nydelsen ved at mestre aktiviteten, til aktiviteter med høj risiko som faldskærmsudspring eller bjergbestigning. Under ekstremsport, hører også ekstremløb. Ekstremløb er ekstrem, fordi den kræver en enorm grad af udholdenhed eller fordi løbet bliver gennemført under absurde forhold som ørkenløb, bjergløb, løb i meget kolde omgivelser eller med tung oppakning. Der kommer hele tiden nye ekstreme løb til, og konkurrencerne er steget både i antallet af deltagere og i forhold til distancen – det bliver mere og mere ekstremt.

2.1 Hvorfor dyrke ekstremsport?

Mange ville nok spørge: ”Hvorfor udsætte sig selv for den smerte og de absurde forhold der medfølger, i at løbe et ekstremløb?” Der findes mange svar på dette og det er individuelt ... Køb adgang for at læse mere

SRP om Ekstremsport

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.