SRP om bodybuilding og brugen af steroider i Engelsk A og Biologi B

  • STX 3.g
  • SRP (Biologi B, Engelsk A)
  • 10
  • 24
  • 7007
  • PDF

SRP om bodybuilding og brugen af steroider i Engelsk A og Biologi B

Studieretningsprojekt (SRP) om bodybuilding og brugen af steroider i fagene Engelsk A og Biologi B. SRP'et handler om etikken ved at bruge forbudte stoffer. Det gøre bl. a. ved at analyseres dokumentarfilmen "Generation Iron" fra 2013 af Vlad Yudin.

Opgaveformulering

Redegør ved brug af biologiske metoder for den fysiologiske virkning af Anabole androgene steroider (AAS). Du skal inddrage psykiske og fysiske bivirkninger ved brugen af AAS.

Der ønskes en analyse og fortolkning af den amerikanske dokumentar film 'Generation Iron' (USA 2013) med særligt fokus på rivalisering mellem atleterne.

Diskuter, under inddragelse af selvvalgte artikler, brugen af anabole androgene steroider i sportsverdenen og overvej en afsmittende effekt på resten af samfundet.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Abstract 2
Indledning 4
Hvad er muskler 4
Skeletmusklen 5
En muskel fibers opbygning 5
Muskelkontraktion 5
Muskelopbygning 6
Anabole androgene steroider 7
AAS Opbygning 7
Fysisk virkning ved brug af AAS 8
Bivirkninger ved brug af AAS 9
Fysiske bivirkninger 9
Psykiske bivirkninger 10
Analyse af dokumentaren ”Generation Iron” 11
Analyse og fortolkning 11
Diskussion 18
Konklusion 21
Bibliografi 22
Bilag 24

Uddrag

Indledning

Store imponerende muskel mænd, det er hvad bodybuilding handler om. At tage sin krop, og bygge muskler ud over det ekstreme. Når man ser de store, internationale bodybuilding konkurrencer, kan man ikke andet end at blive en smule imponeret over de kæmpe store betagende muskler. Man undre sig over hvordan det er muligt, at kroppens muskler kan tages til dette ekstreme niveau. Svaret er; steroider, det er alment kendt, at de helt store bodybuildere ikke har opnået denne muskel masse helt naturligt. Men brugen af disse anabole steroider har en bagside. Steroider har vist sig at have en masse farlige bivirkninger. Hvordan steroider er et mirakelmiddel til disse kæmpe muskler, samt de bivirkninger de føre med sig vil jeg redegøre for i den følgende opgave.
Hvad er det der for disse store muskel mænd til at gøre som de gør, velvidende de konsekvenser det kan føre med sig. Det er selvfølgelig for at være den bedste, målet for dem er at vinde den store og prestigefyldte konkurrence; Mr. Olympia. I den følgende opgave vil jeg analysere den amerikanske dokumentar 'Generation Iron' hvor vi følger 7 forskellige bodybuildere i deres forberedelser til Mr. Olympia.
Men er det etisk okay, at disse atleter bruger disse stoffer for at vinde. Jeg vil i opgaven også diskutere etikken bag brugen af AAS. Jeg vil også se på om det har andre konsekvenser, og eventuelt en afsmittende effekt på den almindlige befolkning. Dette vil jeg gøre ved at kigge på forskellige artikler. Forskellige artikler med her sin subjektive holdning til AAS. Så i den følgende opgave vil jeg undersøge hvordan steroider for musklerne til at vokse, samt hvilke bivirkninger der følger med. Dette vil jeg gøre ved en grundig redegørelse. Herefter vil jeg analysere den amerikanske dokumentar 'Generation Iron' primært med fokus på rivaliseringen mellem atleterne. Til sidst vil jeg diskutere etikken omkring brug af AAS.

Hvad er muskler
Før jeg kan redegøre for hvordan AAS (anabole andrigene steroider) har en effekt på kroppen, bliver vi nødt til at have en forståelse for, hvad muskler er, samt hvordan de fungere.
Først vil jeg redegøre for de forskellige muskeltyper, deres funktion, og hvordan en sammentrækning fungere. Der er, i kroppen, tre forskelige muskel typer. Glatte muskler, Hjertemuskulaturen og skeletmuskler. De glatte muskler er det, de fleste af vores organer består af fx mavesækken og fordøjelseskanalen. Disse muskler har man ikke selv nogen indflydelse på. Hjertemuskulaturen er det hjertet består af. Her er det kun væggen er hjertet der er muskel, det er altså en hul muskel. Hjertet er, ligesom de andre glatte muskler, styret af det autonome nervesystem, så man kan ikke selv kan styre musklen.

Skeletmusklen
Skeletmuskerne er i bodybuilding og storide sammenhæng, de muskler der er mest interessante. Det er disse 640 muskler man selv kan styre. Mange af disse ligger tæt på overfladen, og er derfor og synlige, hvilket jo er formålet i bodybuilding. Skelet musklerne findes i mange størrelser og varianter. Der er de to hovedet, tre hovedet og savtandet muskler. Musklerne tager også tit navn efter dette udsende. Musklen du bruger til at bøje din arm biceps-brachii, hedder biceps fordi det er en tohovedet muskel. På den anden side af armen sidder tricepen, der er en trehoveder muskel, hvilket man også kan høre på navnet. Netop disse to muskler, er også to af de meget vigtige inden ... Køb adgang for at læse mere

SRP om bodybuilding og brugen af steroider i Engelsk A og Biologi B

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.