SRP: Slaveri i USA og "Twelve Years a Slave"

  • STX 3.g
  • SRP (Historie A, Engelsk A)
  • 10
  • 28
  • 9082
  • PDF

SRP: Slaveri i USA og "Twelve Years a Slave"

Her finder du et SRP med en analyse af bogen "Twelve Years a Slave" af Solomon Northup, inden for emnet slaveri i USA frem til borgerkrigen - i fagene Historie og Engelsk A.

Opgaven indeholder en beskrivelse af slaveriets udvikling i USA - herunder bomuldsproduktionen, Uafhængighedskrigen, forbud mod import af slaver, Missiouri-kompromisset og Kansas-Nebraska loven.

Derefter en analyse af bogen "Twelve Years a Slave" med fokus på slavernes vilkår og miljø. Til sidst en diskussion af slaveriet som et accepteret samfundssystem.

Studienets kommentar

En grundig opgave også indeholdende mange interessante kilder til inspiration for andre, der skriver om et lignende emne.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

1. Abstract 1

Inholdsfortegnelse 2

2. Indledning: 3

3. Slaveriets udvikling i usa 4
3.1 uafhængighedskrigen 4
3.2 bomuldsproduktionen 5
3.3 forbud mod import af slaver 6
3.4 missiouri-kompromisset 7
3.5 kompromiset i 1850 og kansas-nebraska-loven i 1854 7

4. Kildekritik 9

5. Twelve years a slave analyse 10
5.1 solomon northup 11
5.2 slavernes vilkår 12
5.3 slaveriet som institution 13
5.4 skrivestil og genre 14
5.5 fortolkning 16

6. Sammenligning af kilder 16
6.1 f.L.Olmsted – om forholdene på en plantage i syden 1852 16
6.2 narrative of the life of frederick douglass 17

7. Diskussion 18
7.1 anmeldelser af ”twelve years a slave” 18
7.2 slaveriet som et accepteret samfundssystem 19
7.3 raceadskillelse i dag 20

9. Litteraturliste 24

10. Bilag 27

Uddrag

Slaveriet kan spores mange hundrede år tilbage i historien. Både i Romerriget og antikkens Grækenland var slaveriet særdeles udbredt. Først i sidste halvdel af 1700-tallet kommer slaveriet til at spille en væsentlig rolle i USA. I 1793 opfinder Eli Whitney ”the cotton gin”, som får afgørende betydning for slaveriets udvikling i syden. Denne maskine gjorde det muligt at producere bomuld i store mængder, og dermed var der brug for langt mere arbejdskraft end tidligere. Maskinen fik en altafgørende rolle for sydens økonomi, og selvom uafhængighedserklæringen fra 1776 erklærede, at alle mennesker var skabt lige med rettighed til frihed, var dette ikke gældende for slaverne i syden. Slaverne i syden måtte lide i plantagerne dagen lang, mens nordstaterne langsomt afskaffede slaveriet efter uafhængighedserklæringen.
...

”Twelve years a slave” blev skrevet i 1853 og blev senere hen filmatiseret i 2013. Filmen vandt mange priser, herunder tre Oscars, som gjorde, at Solomon Northups historie blev kendt hele verden over.
Bogen handler om Solomon Northup, som blev født som en fri mand og boede i New York med sin kone og børn. I 1841 blev Northup i en alder af 32 år, lokket af to bedragere, ved navn Brown og Hamilton, til at være violinspiller i et i cirkus i Washington DC. Han tog imod tilbuddet, uden at fortælle sin familie omkring det, og siden hen blev han bedøvet, bortført og derefter solgt som slave i Red-River regionen i Louisiana. Northup fik frataget sine basale rettigheder samt identitet og blev tvunget til at påtage sig navnet ”Platt”. I de næste 12 år levede Northup under kummerlige forhold som slave i sydens barske bomuldsmarker, hvor var han ejet af forskellige slaveejere. Northup blev først solgt til en plantageejer ved navn William Ford, som var en af de venligste slaveejere Northup var under. Desværre kom Ford i økonomiske vanskeligheder, hvilket gjorde at Northup blev solgt videre til den grusomme John Tibeats. Tibeats var en hævngerrig mand, som piskede Northup voldsomt og hængte ham, så han var tæt på døden. Tibeats solgte Northup videre til slaveejeren Edwin Epps, som han var underlagt i 10 år med hård hånd, inden han blev befriet med hjælp fra Samuel Bass. I 1853 blev Northup befriet af Henry B. Northup, og blev siden hen bragt hjem til sin familie i New York, hvor han i 1853 skrev sin selvbiografi med hjælp fra redaktøren David Wilson. I bilag 2 på s. 28, er der vedlagt en tegning, som skildrer de væsentligste personer igennem bogen.

Solomon Northup starter i ”Twelve years a slave” med at angive, at han har et klart mål om at fremstille sine erindringer og oplevelser så virkeligt som overhovedet muligt. Det er vigtigt for ham, at læseren får tillid til ham fra starten af, for at virke så troværdig som muligt... Køb adgang for at læse mere

SRP: Slaveri i USA og "Twelve Years a Slave"

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.