SOP om Acetylsalicylsyre i Biologi og Kemi

  • HTX 3. år
  • SRP (Biologi B, Kemi A, SOP)
  • 12
  • 18
  • 3680
  • PDF

SOP om Acetylsalicylsyre i Biologi og Kemi

Her kan du se et SOP i Biologi og Kemi om Acetylsalicylsyre.

Problemformulering

Redegør for den kemiske opbygning af det smertestillende stof acetylsalicylsyre (funktionelle grupper, struktur, smeltepunkt, opløselighed mm).

Opgaveformulering

Beskriv hvordan acetylsalicylsyre kan fremstilles i laboratoriet og redegør for hvorledes man kan identificer og renhedsbestemme synteseproduktet eller en smertestillende pille.

Det smertestillende stof acetylsalicylsyre hæmmer aktiviteten af smertereceptorer. Forklar denne virkningsmekanisme i detaljer, og diskutér hvordan acetylsalicylsyre også virker febernedsættende.

Acetylsalicylsyre er det hyppigste anvendte smertestillende middel i DK og mange andre vestelige lande. Man har imidlertid fundet ud af at stoffet kan have en hormonforstyrrende effekt. Forklar hvad det betyder at et stof er hormonforstyrrende og vurder hvilke konsekvenser det kan have for et drengefoster, hvis moderen hyppigt har brugt tabletter indeholdende acetylsalicylsyre under graviditeten.

Studienets kommentar

Studieområdeprojektet på htx hed tidligere studieretningsprojekter (SRP). Eksemplet her er skrevet som et SRP. Udformningen af eksemplet kan derfor afvige fra den måde, som et SOP skal skrives og bygges op. Fx skal et SOP fylde 15-20 sider, hvor der tidligere var andre krav til længde. I dag skal du heller ikke skrive et engelsk abstract, men et resumé på dansk. De fleste krav er dog ens, så du kan sagtens bruge eksemplet til at få gode idéer til dit SOP.

Den bedste måde at bruge eksemplet er ved at bruge SOP-bogen sideløbende. SOP-bogen er opdateret på alle de nye regler, så du er sikker på at leve op til alle krav.

Indhold

Abstract
Indledning
Smerter
Acetylsalicylsyre
Kemisk opbygning
Syntetisk fremstillet acetylsalicylsyre
Acetylsalicylsyres virkning
Hormonforstyrrende effekt
Konklusion
Litteraturliste
Bilag

Uddrag

Smerte er noget vi alle kan føle fra tid til anden, og tanken om at sluge et par smertestillende piller mod smerten ligger heller ikke fjernt fra de fleste af os. Men hvad er det egentlig, vi putter i munden? Denne rapport vil se nærmere på den kemiske opbygning af det smertestillende stof Acetylsalicylsyre. Det er muligt at fremstille acetylsalicylsyre i laboratoriet; denne metode vil blive beskrevet, og der vil blive gjort rede for, hvorledes man kan identificere samt renhedsbestemme dette synteseprodukt. Herefter vil opgaven fokusere på, hvordan acetylsalicylsyre hæmmer aktiviteten af smertereceptorer, og det vil blive diskuteret, hvorfor acetylsalicylsyre virker smertenedsættende. Slutteligt vil rapporten forklare, hvad det betyder, når et stof som acetylsalicylsyre er hormonforstyrrende. Rapporten vil vurdere, hvilke konsekvenser dette kan have for et drengefoster, hvis moderen under graviditeten hyppigt har indtaget smertelindrende piller, der indeholder acetylsalicylsyre... Køb adgang for at læse mere

SOP om Acetylsalicylsyre i Biologi og Kemi

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.