SRO om vælgeradværd og hypotesetest

 • STX 2.g
 • SRO (Matematik B, Samfundsfag A)
 • 7
 • 14
 • 3708
 • PDF

SRO om vælgeradværd og hypotesetest

En SRO om vælgeradfærd i kombination af Matematik og Samfundsfag, hvor der er lavet en række hypoteser samt redegjort for nogle teorier angående vælgeradfærd. Derudover er der også lavet en chi^2 test ud fra nogle statistikker om vælgeradfærd.

Studienets kommentar

Bemærk at elevens opgaveformulering ikke er vedlagt.

Indhold

Indledning 3
Opgave 1 3
Rational choice 3
Emotional voting 3
Class voting 4
Delkonklusion 4
Opgave 2 6
Chi2-test 6
Udførelsen af en chi2-test 6
Delkonklusion 8
Opgave 3 9
Indkomst og partivalg 9
Partivalg og erhvervssektor 10
Partivalg på baggrund af holdninger vs partileder 11
Delkonklusion 13
Konklusion 13
Bibliografi 14

Uddrag

Indledning

Når befolkningen på valgdagen skal sætte deres kryds på et parti, ligger der ofte en lang proces bagved valget af parti. Der er store debatter om hvad der påvirker os til at stemme på det parti, som vi vælger at stemme på, og man forsøger hele tiden at lave teorier, så man kan komme nærmere på en forklaring, der kan gøre os mere bevidste om hvorfor vi stemmer som vi gør. Partierne er ligeledes meget interesseret i at blive klogere på hvad der påvirker vælgeren, da de dermed kan forme en politisk strategi, som vil give flest mulige stemmer, og omvendt så de ved hvad de ikke skal gøre for at få reduceret deres antal af stemmer. For at finde ud af om de opstillede teorier er troværdige kan man sætte teorien overfor en række statistikker, som man vha. hypoteser og chi2-testen kan teste om der er en sammenhæng mellem den opstillede teori og statistikken.

Opgave 1

Rational choice

En af de mange teorier som er blevet lavet, og som jeg i min opgave vil beskæftige mig med er rational choice. Rational choice handler om valg af parti på det individuelle plan, og tager dermed afstand fra en stemmeadfærd der er begrundet ud fra en social gruppe. Teorien går ud på at vælgeren stemmer på det parti der for vedkommende er det rationelle korrekte parti at stemme på... Køb adgang for at læse mere

SRO om vælgeradværd og hypotesetest

[1]
Bedømmelser
 • 17-11-2015
  Givet af 2.g'er på STX
  Rigtig god og hjælpsom opgave.