SRO: The Shining og Horrorgenren i Engelsk og Mediefag

  • STX 2.g
  • SRO (Engelsk A, Mediefag B)
  • 10
  • 15
  • 4278
  • PDF

SRO: The Shining og Horrorgenren i Engelsk og Mediefag

I denne SRO vil der blive taget udgangspunkt i en definition af horrorgenren ud fra en analyse af Stanley Kubricks film The Shining (Ondskabens Hotel), og samtidig vil der inddrages kapitler fra den originale roman af Stephen King med særlig henblik på brugen af metaforik.

Efterfølgende vil der inddrages en kort perspektivering til Kubricks andre produktioner. Opgaven beskæftiger sig tværfagligt med fagene Mediefag og Engelsk.

Der benyttes mediefaglig teori til analysen af virkemidler i filmen The Shining, med fokus på de talrige metaforer, som filmen gør brug af.

I Engelsk benyttes sprogkundskaber til læsning af den originale engelske version af Stephen Kings roman, samt til læsning og anvendelse af engelsk sekundær litteratur.

Problemformulering

"Med udgangspunkt i en definition af begrebet ”Horror” i film og litteratur ønskes en analyse af uddrag af Stephen Kings roman The Shining og Stanley Kubrick film The Shining med særlig henblik på metaforik. Endvidere kan I perspektivere til andre af Kubricks produktioner."

Indhold

Indhold:
1.1 Abstract
1.2 Indledning
1.3 Redegørende del
1.3.1 Forskellen på kommunikation og metaforik i film og bøger
1.3.2 Horror-genren i 1980erne
1.3.2.1 The Shining: adskillelse fra tidsperioden
1.3.3 forskelle mellem bog og film

1.4 Analyserende del
1.4.1 metaforik i filmen The Shining
1.4.2 horror temaer i The Shining
1.4.3 vurdering af genren i The Shining

1.5 Afslutning
1.5.1 perspektivering til andre produktioner af Stanley Kubrick
1.5.2 Konklusion

1.6 Litteraturliste

Uddrag

1.2 Indledning:
Horrorgenren er en genre indenfor film og litteratur, som har til formål at udløse negative følelser hos dets modtager, ved at udnytte nogle af modtagerens mest fremtrædende frygter. Igennem tiden har genren baseret sine virkemidler på samfundets fortrængte frygter og lyster. Genren der i filmverdenen begyndte som filmatiseringer af fortidens gotiske litteratur, har efterhånden bredt sig ud som et bredere begreb der i høj grad benytter sig af det underbevidste og overnaturlige. I 1977 udkom romanen The Shining af Stephen King, der senere, i 1980 blev efterfulgt af Stanley Kubricks filmatisering. Filmatiseringen emmer af subliminale detaljer og temaer der kommer til udtryk i filmens talrige metaforer og symboler.

Filmen handler om Jack Torrance, som er en uddannet lærer der søger ro til at skrive på et skuespil som han er i gang med, derfor tager han jobbet som vinteropsynsmand på hotellet The Overlook, velvidende at en tragedie, der indebar en mand der myrdede sin familie havde fundet sted på hotellet nogle år forinden. Her har han ansvaret for at passe tingene i vintertiden sammen med sin kone Wendy Torrance og deres søn Danny Torrance, som har en skjult evne til at se de onde begivenheder fra fortiden og de fremtidige begivenheder. I Jacks ignorante karrieresøgen bliver han langsomt opslugt af det isolerede og hjemsøgte hotel. Jack når et punkt hvor hans hallucinationer og isolationen tager overhånd og overbeviser ham om at hans families død er den eneste løsning. Jack begynder at terrorisere hans familie, hvilket udvikler sig til en kamp udspillet mellem hotellet, personificeret af Jack, på den ene side og Danny på den anden.

I denne opgave vil der blive taget udgangspunkt i en definition af horrorgenren ud fra en analyse af Stanley Kubricks film, og samtidig vil der indrages kapitler fra den originale roman af Stephen King med særlig henblik på brugen af metaforik. Efterfølgende vil der inddrages en kort perspektivering til Kubricks andre produktioner. Opgaven beskæftiger sig tværfagligt med fagene mediefag og engelsk. Der vil benyttes mediefaglig teori til analysen af virkemidler i filmen The Shining, med fokus på de talrige metaforer, som filmen gør brug af. I engelsk vil der benyttes sprogkundskaber til læsning af den originale engelske version af Stephen Kings roman, samt til læsning og anvendelse af engelsk sekundær litteratur... Køb adgang for at læse mere

SRO: The Shining og Horrorgenren i Engelsk og Mediefag

[1]
Bedømmelser
  • 11-06-2014
    god og detaljeret opgave.

Materialer relateret til SRO: The Shining og Horrorgenren i Engelsk og Mediefag.