SRO om træningsafhængighed

  • STX 2.g
  • SRO (Samfundsfag A, Idræt B)
  • 7
  • 13
  • 2758
  • PDF

SRO om træningsafhængighed

SRO skrevet i fagene Samfundsfag A og Idræt B om træningsafhængighed.

SRO'en kommer ind på selve begrebet træningsafhængighed, hvor mange danskere der lider af træningsafhængighed. Opgaven diskuterer ved brug af sociologiske teorier, hvad der kan forklare fænomenet træningsafhængighed og hvilke fysiske, sociale og sundhedsmæssige konsekvenser træningsafhængighed kan have.

Problemformulering

Kan sund adfærd blive usund?

Definer begrebet træningsafhængighed - hvad vil det sige at være træningsafhængig.

Undersøg hvor mange danskere der lider af træningsafhængighed, og hvordan man metodisk har fundet frem til dette.

Diskuter, ved brug af sociologiske teorier, hvad der kan forklare, fænomenet træningsafhængighed.

Diskuter fysiske og sociale konsekvenser af træningsafhængighed, og vurder hvilket sundhedsmæssige konsekvenser træningsafhængighed kan have. Inddrag bl.a. WHO sundhedsbegreb.

Studienets kommentar

Opgaven kan forbedres ved at inddrage mere teori i Samfundsfag og bruge det i analysen.

Indhold

English abstract . 2
Indledning . 4
Træningsafhængighed 5
Antal træningsafhængige i Danmark 6
Sociologiske teorier omkring fænomenet træningsafhængighed 7
Fysiske og psykosociale konsekvenser 9
Konklusion 12
Litteraturliste . 13
Bilag 14

Uddrag

Indledning
Fokus på træning og sundhed bliver større og mere væsentligt hvert år i Danmark. Flere og flere begynder at træne så tit at det bliver til en afhængighed. Der kan være mange grunde til at folk bliver træningsafhængige, og denne opgave vil med udgangspunkt i Danmark, undersøge om sund adfærd kan blive usund. Videre vil denne opgave, med sociologiske og idrætsfaglige teorier, forklare tendensen træningsafhængighed.

Træningsafhængighed
Træningsafhængighed er en adfærdsafhængighed, som er på lige fod med andre former for afhængighed, hvor man bliver afhængig af egen aktivitet, som f.eks. ludomani, sex-afhængighed og shoppe-afhængighed m.m. Som træningsafhængig er træning det vigtigste i livet. De bygger deres liv omkring træning og tilsidesætter konstant andre aktiviteter.
Træningsafhængighed kendetegnes ved, at man dyrker tvangspræget og overdreven træning, lige meget om man har skader og/eller smerter. Træningsafhængighed er ofte knyttet til meget store træningsmængder, hvor der ikke er tale om en enkelt times moderat træning, men om 4, 5 eller 6 timers hård, intensiv træning hver dag.
størstedelen af alle træningsafhængige træner grundet følelser, og bruger træningscenteret eller en løbetur som et tilflugtssted, hvor de kan få ro og selv have kontrollen. Disse personer træner også for at opnå et træningskick, hvori en række biokemiske faktorer spiller ind. Fastholdelsen og udviklingen af et overdrevent træningsmønster skyldes især frigivelsen af endorfiner som tilhører gruppen peptider. Endorfiner virker som kroppens eget euforiserende og smertelindrende stof, som man i princippet kan blive afhængig af. Jo mere eufori en person opnår ved træning jo højere vil målingen af endorfiner i hjernen være. Dette gælder ikke kun når man træner, men også i sociale sammenhænge, som når man får ... Køb adgang for at læse mere

SRO om træningsafhængighed

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.

Materialer relateret til SRO om træningsafhængighed.