SRO om Øl & brygning

SRO om Øl & brygning

SRO om øl og ølbrygning skrevet i Bioteknologi/Biologi og matematik.

Opgaven har fokus på den biokemiske proces forbundet med brygning af øl, herunder malt- og humle fremstilling og gæring. I databehandlingen inddrages matematik-faget.

Indhold

Abstract 2
Indledning 3
Ølbrygning 4
- Maltfremstilling 4
- Udvidet fremstilling 5
- Humle 6
- Urtfremstilling 6
- Udvidet fremstilling 7
- Humlesmag 9
- Gæring 9
Gæring kontra ethanol. 10
Måleresultater 11
- Problemstilling 11
Databehandling 12
Vurdering. 16
Litteraturliste 17
- Bøger/PDF/Regneprogrammer 17
- Internetsider 17
BILAG 19
Bilag 1 – Humle og ølbrygning 20
Bilag 2 – Måleresultater 25
Bilag 3 – Databehandling PDF Version 26

Uddrag

Indledning
En eller anden form for øl regner man med, stammer fra stenalderen, over 10.000 år siden, hvor man opfattede øl, som en kilde til næring. Øllet blev på sin vis brygget på samme korn som bruges til brødbagning, men efter fremstillingsprocessen til øl, blev stivelsen som findes i kernerne omdannet til proteiner og opløste sukkerstoffer, der gør den mere nærende i forhold brød. Alt dette skete efter sigende ved et uheld, da en enkelt dame kom til at spilde en spand korn ned i en spand med varm vand. Senere blev der smagt på stoffet, og de kunne lide det .
Munke brugte så senere hen stærk øl, til at kurere eller i det mindste beskytte deres krop og helbred, de ældste spor stammer helt tilbage fra det ældgamle Egypten. Øl blev dengang brugt som vi bruger penge i dag, man betalte stort set alt i øl på det tidspunkt. Øllet var ikke veludviklet, de gamle egypter havde ikke regnet ud hvordan man sorterede bygkernerne fra, så al øl blev indtaget gennem små tynde rør. Så øllet har eksisteret ufattelig længe og er hele tiden blevet udviklet med tiden. Det er en af de få opfindelser som er så enkel og alligevel så populær. I dag er øl den mest populære drik på alle værtshuse, vores forbrug er større end aldrig før. Men til forskel fra gamle dage er øllet mere en drik der kan drikkes frivilligt og endda nydes, hvorimod de tidligere brugte den mod helbredet. Øl sælger også godt, og det er en af grundene til at vi kan finde så mange forskellige varianter i dag. Men det allervigtigste at komme ind på er, at vi ikke må glemme råvarerne bag. I takt med at produktionen stiger, stiger forbruget af nye og spændene stoffer, og det resultere i at noget som risikoen for kontaminering er blevet forbedret, da man i dag anvender en form for varm vand, forskellige kemikalier alt efter hvilken øl det er og selvfølgelig antioxidanter, der skal være med til at holde mikroorganismer væk, så vi ikke tager skade.
Hvis vi sætter ny moderne ølproduktion kontra gamle dage, hvad angår ingredienser. I gamle dage brugte man forskellige urter og planter osv. Ja stort set alt man kunne finde ud i naturen, bare for at krydre øllets smag, en stor del af de forskellige smag kom fra f.eks. nelliker, muskatnødder og bær. Før i tiden anvendte man også pors eller Myrica gale, hvilket har fuldstændig samme funktion som humle bare en slags discount version i stedet for nutidens humle (som anvendes stort set i alle bryggerier i dag). Den helt store forskel ligger i at Myrica... Køb adgang for at læse mere

SRO om Øl & brygning

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette produkt.