SRO om hoppende Bolde i Fysik A og Matematik B

  • STX 2.g
  • SRO (Matematik B, Fysik A)
  • 12
  • 19
  • 2833
  • PDF

SRO om hoppende Bolde i Fysik A og Matematik B

SRO om hoppende bolde med fagkombination Fysik A og Matematik B.

Problemformulering
Der undersøges et forsøg om forskellige typer boldes hoppe-egenskaber. Redegør for teorien bag en hoppende bold. I matematik ses der på bolden som en uendelig række med hensyn til grænseværdi. Dette vil jeg belyse med regne eksempler. Forudsig derefter, på baggrund af matematikken, den totale hoppetid, og sammenlign den med den forsøgsbestemte tid.

Indhold

Abstract 1
Problemformulering 2
Indledning 3
Forsøgsbeskrivelse 3
Teori: 3
Energibevarelse: 3
Hvorfor hopper en bold ikke uendeligt? 4
Stødtal 5
Faldloven 6
Kvotientrækker 6
Den totale hoppetid 8
tennisbold 10
Bordtennisbold 11
Boldens nedslagsfart 12
Internationale regler for hoppehøjder 13
Stødtal udregnet ud fra total tiden 13
Fejlkilder og usikkerheder 14
Konklusion 15
Perspektivering 15
Litteraturlist 16
Bilag 1(tennisbold data) 17
Bilag 2 (bordtennisbold data) 18

Uddrag

Indledning
Jeg har valgt at beskæftige mig med undersøgelser af en hoppende bold, fordi jeg syndes det er spændende at man ud fra fysikkens love og matematikske formler kan forudsige, hvor lang tid en bold vil hoppe. Derudover er det sjovt at se på, hvad der sker inde i bolden når den hopper, hvordan energi forholdene er og hvorfor bolden overhovedet stopper med at hoppe. Derfor vil jeg i opgaven, bl.a. se på sammenhængen mellem boldens starthøjde og hoppe højde. Jeg vil bevise formlen for den totale hoppetid. Til dette skal jeg bruge uendelige rækker, som jeg vil belyse i matematik. Men jeg vil også se på hvordan en bolds hoppehøjde aftager for hvert hop. Jeg vil finde ud af hvad det skyldes, forklare om boldens energibevarelse og herunder inddrage mekanisk energi. Til sidst vil jeg finde stødtallet for en basket ball ud fra dens totale hoppetid.

Forsøgsbeskrivelse
Formålet med forsøget er at bestemme den totale hoppetid.
Vi startede med at sætte et målebånd fast på væggen i 3 meters højde. Vi tog enten en tennis- eller bordtennisbold, som blev sluppet fra starthøjden. Når bolden havde ramt jorden og hoppet op igen, greb vi den på det højeste punkt og aflæste højden på målebåndet. Dette gjorde vi fra forskellige starthøjder. Vi lavede forsøget 2 gange ved hver starthøjde for at få størst mulig sikkerhed i resultatet. Da vi havde noteret alle hoppehøjderne satte vi et kamera op og filmede at bolden blev tabt fra 3 meters højde til den lå stille. Denne film behandlede vi i logger pro, for at finde den teoretiske ttotal... Køb adgang for at læse mere

SRO om hoppende Bolde i Fysik A og Matematik B

[4]
Bedømmelser
  • 07-04-2013
    Rigtig fin opgave som er meget behjælpelig!
  • 29-09-2013
    meget god opgave, anbefales stærkt...
  • 15-05-2013
    God opgave, meget brugbar
  • 06-05-2013
    Givet af 2.g'er på STX
    kan stærkt anbefales