SRO om kræft og røntgenstråling i Bioteknologi A og Fysik B

  • STX 2.g
  • SRO (Bioteknologi A, Fysik B)
  • 12
  • 16
  • 3207
  • PDF

SRO om kræft og røntgenstråling i Bioteknologi A og Fysik B

I denne opgave finder du en redegørelse for, hvordan en kræftsvulst udvikles og metastaseres.

Der er endvidere givet en forklaring på, hvordan raske celler kan reparere deres DNA efter mutation/DNA skade, og diskuteret hvilken betydning en mutation i BRCA1 genet kan have for udvikling af brystkræft.

I fysikdelen er der også kort gjort rede for hvad røntgenstråling er og hvorfor det kan bruges til diagnostik af kræftsvulster.

En forklaring af hvordan man frembringer røntgenstråling og optag et røntgenspektrum med skolens røntgenapparat er også forklaret.

Til slut findes en forklaring af princippet bag CT-scanninger og en diskussion om fordele og ulemper ved brug af CT-scanninger til diagnostik af kræftknuder.

Lærers kommentar

Det er næsten en SRP - fantastisk!

Indhold

1) Problemformulering
2) Indledning

3) Udvikling af kræft

-- Otte barrierer_

-- Metastasering

4) Reparation af DNA

-- Mutation i BRCA1-genet
5) Røntgenstråling

-- Røntgenspektrum

-- Resultater for forsøg
6) Konklusion

7) Litteraturliste

Uddrag

Indledning:
Hver tredje i Danmark rammes af kræft, og for hver fjerde dansker betyder det døden. Det er nødvendigt at kunne genkende en kræftsvulst når den opstår. Denne opgave indeholder en redegørelse for en kræftsvulsts udvikling og metastase, og en forklaring på hvordan en rask celle kan reparere dens DNA efter en mutation.
Der er mange forskellige kræfttyper, som opstår forskellige steder, og der er undersøgt flere behandlingsmetoder til disse kræfttyper. Der er desuden diskuteret, hvilken betydning en mutation i BRCA1 genet kan have på udviklingen af brystkræft, der tilhører kræfttypen Karcinom.
En af de metoder der gøres brug af i dag, for diagnostik af kræftsvulster, er røntgenstråling. Der er derfor i denne opgave forklaret hvordan man frembringer røntgenstråling, hvorefter princippet bag CT scanninger er forklaret, for at kunne diskutere fordele og ulemper ved brugen af denne metode til diagnostik af kræftknuder.

Udvikling af kræft:
Alle kroppens normale celler er under kroppens kontrol, da de deler sig kontrolleret. Skulle en celle blive overflødig, vil den blive betragtet som uønsket, og derfor begå selvmord, ved at andre ... Køb adgang for at læse mere

SRO om kræft og røntgenstråling i Bioteknologi A og Fysik B

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.

Materialer relateret til SRO om kræft og røntgenstråling i Bioteknologi A og Fysik B.