SRO | Forebyggelse af fedme og fedmes konsekvenser | Biologi A og Idræt B

  • STX 2.g
  • SRO (Biologi A, Idræt B)
  • 10
  • 12
  • 3483
  • PDF

SRO | Forebyggelse af fedme og fedmes konsekvenser | Biologi A og Idræt B

Her ser du en SRO i Idræt B og Biologi A om forebyggelse af fedme og hvad fedmes konsekvenser er.

Problemformulering:

Der bruges fra det danske samfunds side mange penge på at oplyse om omkostningerne ved overvægt, både de personlige og samfundsmæssige. Alligevel ses en stigning i antallet af overvægtige. Er der mulighed for at vende udviklingen?

- Gør rede for, hvordan fedme opstår og hvilken sammenhæng der er mellem fedme og hjertekar-sygdomme.

- Analysér omfanget af og udviklingen i fedme i Danmark. Vurdér om nogle befolkningsgrupper er mere udsatte end andre.

- Diskuter hvad den enkelte selv kan gøre og hvad samfundet kan gøre for at imødegå udviklingen.

Indhold

Abstract Side 1
Indledning Side 3
Hvad er fedme? Side 3
Forskellige slags fedt Side 4
Hvad sker der i kroppen, når der er for meget fedt i kosten? Side 5
Hjertekarsygdomme og andre følgesygdomme Side 5
Arv og Miljø Side 6
Belastningsreaktioner og bevægelse Side 6
Mere om bevægelse Side 6
Omfang og udvikling af fedme i Danmark Side 7
Sociale forhold, uddannelse og fedme Side 8
Hvad kan den enkelte gøre ved fedme? Side 9
Hvad kan samfundet gøre ved udviklingen af fedme? Side 10
Konklusion Side 11
Litteraturliste Side 12

Uddrag

Fedme kan defineres og forstås på flere måder. De vigtigste og mest udbredte er BMI (Body Mass Index), THR (Talje-Hofte-Ratio) og her omtales ydermere endnu en målemetode, nemlig Bioimpedans.
Fedme skyldes, at det gennemsnitlige energiindtag fra maden/kosten, gennem en længere periode, er højere end det gennemsnitlige energiforbrug. Det vil altså sige, at hvis man ikke forbrænder den energi man har optaget i en længere periode, vil den overskydende energi blive oplagret som fedtdepoter på kroppen. Bare nogle få kalorier i overskud om dagen kan gennem måneder og...

Umættet fedt findes i madvarer som mandler og nødder, lyst kød, avokado, oliven og i olier såsom olivenolie og rapsolie. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man max indtager 15-25% umættet fedt i ens kost. Umættet fedt kommer også fra dyr, men mere primært fra vegetabilske fødevarer og fisk...

Hjertekarsygdomme forårsages af fedtaflejringer, også kaldet åreforkalkninger, indvendig i blodkarrene. Der sker en forsnævring af blodkarrerne, og dette gør, at blodet enten får svært ved at passerer forsnævringerne eller i værste tilfælde vil blodet stoppe cirkulationen rundt i kroppen. Der opstår herved en blodprop. Hvis blodproppen opstår i kransarterierne, hvor ...

Balancen af LDL og HDL i blodet er dog noget som kan reguleres. Når man træner øger man nemlig forbrændingen af fedtstoffer og det gør, at koncentrationen af LDL falder, mens koncentrationen af HDL stiger. Det er årsagen til, at træning mindsker åreforkalkning og derved forebygger hjertekarsygdomme. Den træningsform, som giver den største ...

Fedme kostede Danmark 14,4 milliarder kroner i 2004, ifølge en rapport fra Sundhedsministeriet. 1,6 af milliarderne stammer fra de svært overvægtiges sygefravær, mens 11,7 af milliarder stammer fra permanent arbejdsophør. De sidste 1,1 milliarder er udgifter til sygehusindlæg. Det er altså et signifikant problem for den danske økonomi... Køb adgang for at læse mere

SRO | Forebyggelse af fedme og fedmes konsekvenser | Biologi A og Idræt B

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.

Materialer relateret til SRO | Forebyggelse af fedme og fedmes konsekvenser | Biologi A og Idræt B.