Social ulighed i USA | SRO

  • STX 2.g
  • SRO (Engelsk B, Samfundsfag B)
  • 10
  • 16
  • 3337
  • PDF

Social ulighed i USA | SRO

Studieretningsopgave (SRO) i Engelsk B og Samfundsfag B om den sociale ulighed i USA. Opgaven ser på, hvorfor uligheden er voksende i USA og om der kan findes en løsning på dette.

Opgaven indeholder en analyse af Obamas tale "Remarks by the President on Economic Mobility" fra 4. december 2013 og et samfundsfagligt svar på hvorfor uligheden i USA er så stor.

Indhold

Abstract
Indledning
Afsnit 1: Stigende ulighed
1.1: En skæv indkomstfordeling
1.2: Stigning i indkomstulighed
1.3: Personlig indkomst
1.4: Delkonklusion
Afsnit 2: Barack Obama: Remarks by the President on Economic Mobility
2.1: Obamas hovedtræk
2.2: Obamas argumentation
2.3: Sprogets virkning
2.4: Forfør dit publikum
2.5: Delkonklusion
Afsnit 3: Udligningen af ulighed og fattigdom i USA
3.1: Lobbyisme og erhvervsinteresser
3.2: Glødende liberalister
3.3: Teoretisk vinkel på social arv
3.4: Delkonklusion
Konklusion
Litteraturliste

Uddrag

Indledning

Stigende ulighed og fattigdom er et fænomen verden over. Specielt i USA er uligheden voksende, hvilket gør det spændende at undersøge mulige løsninger, som viser hvordan problemet kan løses. OG om det overhovedet kan løses?

USA har altid været et af de rigeste lande i verden, men på grund af deres dårlige økonomiske mobilitet og kæmpe gæld har lande som Tyskland og Frankrig overhalet dem. De rige bliver rigere og de fattigere bliver fattigere. Dermed udviskes den amerikanske drøm, om lige muligheder for alle mere og mere. På de følgende sider vil de nævnte emner blive undersøgt nærmere ved hjælp af de metoder samfundsfag og engelsk stiller til rådighed. For at forstå og undersøge uligheden i USA indgår en redegørelse af samtlige bilag, der omhandler uligheder i USA's indkomst, som sammen med en retorisk analyse af Barack Omabas tale ”Remarks by the President on Economic Mobility” danner grundlag for en diskussion af mulige løsninger hvorpå uligheden i USA kan udlignes.

Afsnit 1: Stigende ulighed

1.1: En skæv indkomstfordeling

Ud fra bilag 1 kan det udledes, at der er stor ulighed i USA i forhold til andre lande. Jo tættere gini-koefficienten ligger på 1, jo større er uligheden. USA ligger i top-4 over de lande med højeste gini-koefficient på 0,38. De ligger nummer 31 på ranglisten over lande med mindst ulighed - her ligger Danmark altså nummer 2 på ranglisten. Forskellen mellem de 90 og 10%,
- altså forskellen mellem rige og fattige ligger USA på et niveau, der hedder 5,9. Her er de i top-4 over de lande med højest ulighed mellem rige og fattige.

Uligheden mellem de 90 og 50%, - altså mellem de rige og middelklassen ligger i USA på et niveau, der hedder 2,2, hvilket egentlig ikke er skræmmende højt. I Danmark ligger den på 1,6. Dog ligger de stadig i top-5 over lande med størst ulighed mellem de rige og middelklassen. Uligheden mellem de 50 og 10%, altså mellem middelklassen og de fattige er der en ulighed på 2.7, hvor de igen ligger med i top-5 over lande med mest ulighed.

Derved kan jeg se, at USA er et land med rigtig stor ulighed mellem rig og fattig, hvor uligheden mellem de rige og middelklassen samt uligheden mellem middelklassen og fattige ...

---

2.2: Obamas argumentation

Når man holder tale og skal argumentere for sin sag og synspunkter, er det vigtigt, at man har indarbejdet alle tre appelformer, hvilket Obama formår at gøre med kryds og slange. Når vi skal sandsynliggøre noget og overbevise andre om et synspunkt, er det ikke nok kun at tale til fornuften. Det bliver ofte kedeligt og tørt.

Derfor behøver folk også en emotionel forståelse. Logos, som får det du siger til at virke logisk og patos og etos der begge appellerer til følelserne. Patos handler om at fremkalde følelser hos tilhørerne og etos handler om at vinde tilhørernes tillid, så de tror på det taleren siger.

I den første del af talen gør Obama brug af Patos. Han siger ”And your work reflects
a tradition that runs through our history – a belief that we're greater together than we are on... Køb adgang for at læse mere

Social ulighed i USA | SRO

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.