Sammenstødet af Katrine Marie Guldager

 • HHX 3. år
 • Dansk A
 • 10
 • 5
 • 2042
 • PDF

Novelleanalyse: Sammenstødet af Katrine Marie Guldager

Analyse og fortolkning af "Sammenstødet", som er skrevet af Katrine Marie Guldager i 2004 - Den er fra novellesamlingen "København". Opgaven har i analysen fokus på komposition, fortæller, sprog, symboler, temaer og budskab.

Studienets kommentar

En god og velformuleret opgave! Eleven har et godt blik for symboler og temaer i novellen, hvilket er med til at trække opgaven op. Hvis opgaven skulle have haft et 12-tal, kunne eleven have perspektiveret novellen til de andre noveller i "København" eller til den nye form for realisme, som Guldager skriver indenfor.

Uddrag

Novellen har en kronologisk handling. Den er bygget op om forskellige små historier, der foregår samtidig. Vi følger historien om føreren af den grønne bil sammen med hendes datter, Rasmus i vuggestuen, den svævende dame, hendes kæreste Lasse, og føreren af den grønne bils mand. Der er meget bratte skift fra den ene historie til den anden. Det gør, at det i starten er meget forvirrende at læse novellen. Det ser man f.eks. side 16 linie 30, hvor den sprænger brat over til Rasmus. Forfatterens brug af in medias res, hvor vi bliver ført direkte ind i handlingen er med til at øge forvirringen. Jeg vil senere i min analyse fortolke nærmere på ovenstående.

Forfatteren anvender et meget ensartet sprog hele novellen igennem, der er enkelte steder, hvor der er brugt direkte tale f.eks. side 16 linie 51 ”Jamen det ved du da godt, skat,” ellers fortælles historien af en personbunden 3- persons fortæller, der både forholder sig iagttagende til personer og begivenheder foruden at beskrive deres følelser. Dette ser jeg bl.a. side 16 linie 3-6,”faktisk var hun stiv af syre. Spørgsmålet var, om hun ikke var så stiv af syre, at hendes tilstedeværelse måtte beskrives som æterisk.”, her vurderer fortælleren kvindens tilstedeværelse... Køb adgang for at læse mere

Sammenstødet af Katrine Marie Guldager

[31]
Bedømmelser
 • 09-12-2009
  En okay analyse til inspiration, selvom jeg ikke er enig i flere af fortolkningerne. Der er dog også nogle gode passager imellem, og der tages nogle centrale symboler op.
 • 06-04-2010
  Opgaven giver et godt overblik over novellen. Den analyserende del er god. Lidt stavefejl hist og her, men det er ikke noget af betydning.
 • 31-05-2016
  Givet af 3.g'er på STX
  Jeg synes det var en rigtige opgave, den hjælp mig rigtige meget med at komme igang med min egen opgave. Tusind tak!
 • 13-03-2014
  Helt fin opgave, du mangler en persepktivering fx til andre københavn noveller