SSO om Jakob Ejersbos "Nordkraft"

 • HF 2. år
 • SSO (Dansk A, Samfundsfag B)
 • 10
 • 23
 • 9295
 • PDF

SSO om Jakob Ejersbos "Nordkraft"

Opgaven kan anvendes til inspiration til romananalyse af Jakob Ejersbos roman "Nordkraft". Der er særligt fokus på bogens første del "Junkiehunde" og den dels hovedperson Maria. Den kommer ind på, hvorvidt romanen er realistisk eller ej og hvordan den belyser unges liv i et senmoderne samfund.
Opgaven er en SSO skrevet i Dansk og Samfundsfag.

Elevens kommentar

Helt perfekt analyse af Maria og gruppen, samf-delen er også helt fin, det der halter lidt (hvor det skulle have været bedre for at få det famøse 13 tal) er realisme delen - det var det lærerne sagde, så det må i selv tjekke op.

Indhold

Indledning
Om Nordkraft
Karakteristik af Maria
Beskrivelse af miljøet i Nordkraft
Om realisme
Nordkraft – en realistisk fortælling?
Unge i det senmoderne samfund
Noter
Litteratur- og kildefortegnelse

Uddrag

Indledning:
Jeg har valgt at skrive større skriftlig opgave om ”Nordkraft” af Jakob Ejersbo, med fokus især på det første kapitel ”Junkiehunde”. Jeg synes ”Nordkraft er en fantastisk bog, som man kan forstå på mange forskellige måder, og især hovedpersonen i ”Junkiehunde”, Maria, synes jeg er interessant. Jeg vil i min analyse af Maria, se på hendes forhold til de mennesker hun omgiver sig med, hvordan hun er endt i den situation hun er i, og hvordan hun kommer videre. Maria er en del af et undergrundsmiljø i Aalborg, og selve miljøet vil jeg også se nærmere på – hvad er det for nogle personer der bruger deres liv på at tage stoffer og lave kriminalitet, hvad holder dem fast, og hvordan kommer de ud af det igen? Samtidigt er der mange som kun svæver i periferien, så jeg vil se på, hvorfor er det interessant at flirte med stoffer og risikoadfærd generelt. ”Nordkraft” er i medierne blevet beskrevet som om historien er et direkte udsnit af virkeligheden, så jeg vil undersøge om den er så realistisk, som den er blevet udnævnt til - jeg vil både se på hvordan bogen er blevet skrevet, om det er ”realisme” som litteratur-begreb, og om selve historien er realistisk. Noget af det spændende ved ”Nordkraft” er den måde personerne har fået skabt sig deres egen subkultur, så jeg vil se på hvordan det forholder sig i virkeligheden. Hvorfor er der folk der har meldt sig ud af det etablerede samfund, og lever det vilde liv på den måde som det sker i Nordkraft, og er det et stort problem for vores samfund. Det vil jeg gøre ved at se på hvad der er sket i udviklingen til det postmoderne samfund, og hvilke problemer unge i dag tumler med.

Om Nordkraft
Nordkraft foregår i Aalborg, i første halvdel af halvfemserne, hvor vi følger en række unge menneskers liv i byens narkomiljø. Bogen er delt ind i tre kapitler, der har hver sin hovedperson, men historierne fletter sig sammen, og deler det samme persongalleri.
I Nordkrafts første del ”Junkiehunde” (1990) følges Maria, der lever sammen med pusheren Asger, men savner et andet liv.
I anden del ”Broen” (1992) følges Allan, der vender tilbage til Aalborg, efter han har været ude at sejle i nogle år. Han tog af sted for at slippe ud af det kriminelle miljø han var blevet en del af, men efter han vender tilbage forfølger det ham stadig.
I bogens tredje del ”Begravelse” (1994) er Steso-Thomas død, og vennerne fra de to første dele af bogen samles til hans begravelse. Tredje del består af mange tilbageblik på de oplevelser vennerne har delt, med og uden Steso. Stesos primære mål i livet var at blive så skæv som muligt, også selvom det var en vej mod bunden.

Karakteristik af Maria
Maria er en ung kvinde, ca. 19-20 år, som bor sammen med hendes kæreste Asger. Asger er pusher, og det første møde med Maria er i bogens første afsnit, hvor hun er på Christiania for at hente hash til Asgers forretning (1). De er begge en del af Aalborgs undergrundsmiljø, og første gang man møder Maria er i 1990. Maria startede i gymnasiet, men hun begyndte at ryge hash og droppede ud. Samtidig flyttede hun fra sin mor, som hun ikke kunne med, og hen til hendes første kæreste Gorm (2)... Køb adgang for at læse mere

SSO om Jakob Ejersbos "Nordkraft"

[5]
Bedømmelser
 • 16-12-2013
  Givet af HF-elev på 2. år
  Ingen fodnoter, derfor ikke brugbar, der er ingen henvisninger i analysen, dvs. at formidlingen i analysen kan være taget ud af den blå luft.
 • 22-04-2014
  Den kom desværre ikke nok i dybden med flere ting.
 • 09-11-2014
  Rigtig god som inspiration
 • 21-02-2013
  Givet af HHX-elev på 3. år
  flot opgave, mega fin