SSO om risikofaktorerne mht. social arv

SSO om risikofaktorerne mht. social arv

SSO i Psykologi om social arv

Opgaveformulering

I min større skriftlige opgave, har jeg valgt at arbejde med dette problem. Først vil jeg beskrive fænomenet social arv til dels vha. et eksempel fra den virkelige verden. Dernæst vil jeg analysere hvilke faktorer der har betydning for denne arv. Jeg vil også analysere og vurdere konsekvenserne af den onde cirkel, som negativ social arv er. Som afslutning vil jeg vurdere mulighederne for at bryde den sociale arv. Hvilke betingelser skal være til stede for, at et barn udvikler et nyt netværk? Og hvad gør myndighederne for at udligne de sociale forskelle, der trods alt er til stede i Danmark? Jeg vil i min opgave lægge vægt på analysen af de faktorer, der har betydning for det enkelte barn.

Studienets kommentar

Større skriftlig opgave efter gammel bekendtgørelse

Indhold

- Indledning 2
- Social arv 3
- Historien om nicklas 4
- Analyse af faktorerne 6
- De direkte risikofaktorer 6
- De indirekte risikofaktorer 9
- Betydningen af den sociale og psykiske arv 11
- Vurdering af mulighederne for at bryde den sociale og psykiske arv 14
- Konklusion 17
- Litteraturliste 18

Uddrag

Social arv

Negativ social arv, er som tidligere nævnt til stede i dagens Danmark. Det er en overraskelse for mange, at uligheden mellem samfundsklasserne er så stor, når man tænker på, at vi lever i et velfungerende velfærdssamfund. Begrebet social arv dækker over den negative eller positive psykiske arv, som forældre og anden familie kan videregive til deres børn. Dvs. at opdragelse og de forhold børn vokser op under, påvirker dem så meget, at deres liv højst sandsynligt udvikler sig ligesom deres forældres. Det sker ofte ved, at en nybagt mor tænker tilbage på sin egen barndom. Hun tænker på de ubehagelige ting hun har oplevet, og ubevidst kan kun komme til at behandle sit eget barn på samme dårlige måde . Hvis et barn er vokset op med alkoholiske forældre, har han/hun jo heller ingen (for)billeder om det ”normale familieliv”. Derfor er det så nemt at komme til at videregive de forkerte værdier til sit barn. Et barn af alkoholikere har 4-5 gange så høj sandsynlighed for selv at blive alkoholiker i forhold til andre børn .

Der er heldigvis også eksempler på positiv arv. Børn, der har forældre med en videregående uddannelse har fx seks gange så høj sandsynlighed for selv at tage en videregående uddannelse i forhold til andre børn . Men jeg vil først og fremmest beskrive den negative. Man kan på ingen ... Køb adgang for at læse mere

SSO om risikofaktorerne mht. social arv

[15]
Bedømmelser
 • 07-02-2007
  ikke særlig go... det ligner bestemt ikke en psykologi opgave.. der er stort set ingen teorier med, og case analysen er påstand uden belæg..
 • 30-01-2007
  Virkelig godt skrevet, godt Psykologi-ordvalg. velformuleret. fantastisk opgave:D
 • 01-01-2014
  God opgave som inspiration
 • 16-02-2012
  Givet af HF-elev på 1. år
  virkelig udmærket formulering og psykologiske begreber er også brugt

Materialer relateret til SSO om risikofaktorerne mht. social arv.