Retorisk analyse af Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2014

  • STX 2.g
  • Dansk A
  • 10
  • 4
  • 1421
  • PDF

Taleanalyse: Retorisk analyse af Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2014

Denne opgave er en retorisk analyse af Helle Thorning-Schmidts tale fra 1. maj 2014 (Arbejdernes kampdag). Opgaven kommer blandt andet ind på appelformer og metaforer.

Lærers kommentar

Glimrende analyse.
Du kommer meget flot rundt om teksten og de retoriske og sproglige virkemidler.
Desuden en meget velformuleret opgave – med et nuanceret og varieret sprog. Du skal for fremtiden huske, at man ikke må benævne afsenderen udelukkende ved fornavn, Enten benævner man ved hele navnet eller kun efternavn. Husk dette fremover.
Alt i alt er det en flot bevarelse. Du kunne have være lidt mere præcis et par steder. Er der eksempelvis tale om optonende eller nedtonende styrkemarkører? Og hvorfor?

Uddrag

Helle Thorning-Schmidt holdt denne tale 1. maj 2014. Da denne dag er tilegnet arbejderne, er det også deres kår, som fylder meget i hendes tale. Hun fortæller om, hvordan beskæftigelsen er steget og arbejdsløsheden faldet. Derudover snakker hun også om, hvordan hun i fremtiden vil kæmpe for vilkårene hos de ufaglærte, så de får chancen for at tage en uddannelse, og hun vil også fortsat kæmpe for, at de arbejdsløse ikke bliver glemt i processen.
Udover at fortælle om Socialdemokratiets succes med beskæftigelse, fortæller Helle Thorning også om de tiltag, som er taget for at hjælpe de ældre i samfundet, og hvordan hun er i gang med at forbedre skolerne.
Der bliver også brugt meget tid på at fremvise, hvad de borgerlige partier, ifølge Socialdemokratiet, har gjort forkert. Her refereres blandt andet til, da Venstre satte beskæftigelsesbidraget op og arveafgiften ned. Selvfølgelig bliver der også talt om de skattelettelser, som Venstre gav til den danske top. Alt dette ser det Socialdemokratiet ned på. De mener ikke, er det rigtige for Danmark.

I linje 7-9 kommer Helle Thorning Schmidt med en påstand om, at der er sket et stemningsskifte I Danmark efter fem år med modgang. Hendes belæg er, at virksomhederne tror på fremtiden, eksporten har ikke været større, beskæftigelsen er steget med 20.000, og ... Køb adgang for at læse mere

Retorisk analyse af Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2014

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.