Baggrunden for oplysningstiden

Det kan være svært at pege på én begivenhed, der igangsatte oplysningstiden. Her peger vi på to forhold: Den naturvidenskabelige revolution og Trediveårskrigen. 

Den naturvidenskabelige revolution

Videnskabelige opdagelser fik stor indflydelse på oplysningstiden

Den videnskabelige revolution betegner en meget lang proces, der går forud for oplysningstiden, hvor forskellige videnskabsmænd begyndte at udfordre den traditionelle (kristne) forståelse af verden. 

Nogle mener, at den videnskabelig revolution kulminerer i oplysningstiden, fordi mange elementer fra de videnskabelige opdagelser fik indflydelse på bl.a. filosofien og var medvirkende til overgangen fra enevælde til oplyst enevælde. De nye videnskabelige opdagelser havde den langtidseffekt, at religionen mistede stor kraft og betydning for samfundsindretningen i løbet af oplysningstiden.  

En øget viden om verdens sammensætning udfordrede den traditionelle forståelse af verden

Den videnskabelige revolution var på mange måder en teknologisk såvel som filosofisk forudsætning for oplysningstiden. De nye videnskabelige opdagelser bidrog til en øget viden om naturlove og verdens sammensætning, som løbende kom til at udfordre de traditionelle måder at tænke og forstå verden på: ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind