Puls, iltsaturation og blodlaktat | Rapport

  • STX 3.g
  • Idræt B
  • 12
  • 15
  • 2822
  • PDF

Puls, iltsaturation og blodlaktat | Rapport

Denne rapport i Idræt på B-niveau handler om et forsøg med puls, iltsaturation og blodlaktat.

Formål
Forsøgets formål er at undersøge puls og laktat i blodet ved en stigende arbejdsintensitet op til maksimalt arbejde. Arbejdet udføres på en motionscykel.

Indhold

Resumé
Formål
Teori
- Den aerobe energiomsætning
- Den anaerobe energiomsætning
- Iltsaturation
- Puls
Materiale
Fremgangsmåde
Resultater
Diskussion
Fejlkilder
Konklusion
Bilag 1
- VO2-max

Uddrag

Resumé
Formålet med dette forsøg er at undersøge puls, iltsaturation og blodlaktat under et arbejde med stigende intensitet. Resultaterne gik som forventet uden store afvigelser: Pulsen stiger lineært, iltsaturationen er nogenlunde konstant og blodlaktat stiger kraftigt efter hen mod slutningen af testen.

Teori
Energiomsætningen sker i alle kroppens celler. Energien kommer fra den mad og væske, vi indtager – altså ved at nedbryde og omsætte næringsstofferne i det vi indtager. Maden kommer igennem fordøjelsessystemet, så næringsstofferne kan optages i kroppen. For at få energi til at udfører arbejde, kræver det at vi må omsætte disse næringsstoffer til ATP, da ATP-molekyler er den eneste energiform, som musklerne kan bruge direkte. Når ATP-molekyler spaltes, frigives P, som giver energi. Herefter omdannes ATP (Adenosin Tri Phosphat) til ADP (Adenosin Di phosphat).

---

Iltsaturation
Iltsaturationen kan angives som procentsatsen af hæmoglobin-molekyler i blodet med bundne iltmolekyler. Det er altså en måde at måle, hvor meget blod der løber rundt i kroppen, som er bundet af ilt. For eksempel Hvis tallet er 99 er det 99% hæmoglobin-molekyler, der binder ilt.

Puls
Helt essentielt når man snakker om konditionstræning, kan man ikke komme udenom pulsen. Pulsen er et udtryk for, hvor hårdt hjertet må arbejde i forhold til det arbejde, der udføres.
Ved at måle pulsen får man en idé om, hvor hårdt kroppen og dets support-systemer er belastet. I dette forsøg er der brugt puls-ur, så der hele tiden er et oveblik hvor høj pulsen er, og hvor høj... Køb adgang for at læse mere

Puls, iltsaturation og blodlaktat | Rapport

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.