Planen af Morten Pape

Guldprodukter er udarbejdet af redaktionen på Studienet.dk
  • HHX 3. år
  • Dansk A
  • Ingen givet
  • 3
  • 1567
  • PDF

Eksempelbesvarelse: Planen af Morten Pape

Her finder du vores eksempelbesvarelse af Opgave 3 fra det vejledende opgavesæt i Dansk A på HHX fra august 2018. Det er en analyse og fortolkning af Prolog, som er et uddrag fra Morten Papes roman Planen.

Opgaveformulering
Foretag en analyse og fortolkning af uddraget af Planen. I din analyse skal du have særligt fokus på sproglige og stilistiske virkemidler.

Studienets kommentar

Se også vores vejledning til analyse og fortolkning på HTX og HHX.

Uddrag

Asfalten sammenligns med ”en maltrakteret krop”. Senere beskrives en bil metaforisk som ”kvæstet” (l. 36), kvarterets mange alkoholikere sammenlignes med en ”svajende og gryntende […] zombieflok” (l. 21-22) og skolens rutsjebane er ”som en rådden tunge” (l. 64). Kvarteret generelt fremstår ødelagt, mørkt og kun befolket af en slags levende døde:
”Skyggerne ligger over de mange træer man engang har plantet her, buskene man engang har gemt stofferne i, gyngestativer og legepladserne man engang kunne være barn i. […] en spøgelsesplads hvor mennesker misligholdes i lige så høj grad som bygningerne.” (l. 7-11)

Livet er i citatet noget, som ”engang” var, mens der nu metaforisk kun er en ”spøgelsesplads” tilbage. Butikkerne er tomme, har skudhuller og smadrede vinduer (l. 11-21). Planen er et kvarter, hvor døden både findes billedligt og bogstaveligt.

Det bogstavelige ser vi, da fortælleren første gang træder frem som et jeg: ”Første gang jeg så en død mand, lå han på maven med hovedet blodskudt og fladmast som en kødfars direkte ned i jorden.” (l. 29-30). Sammenligningen mellem liget og ”kødfars” fortsætter tekstens grufulde billedsprog, mens ”Første gang” fortæller os, at døde mennesker nok er hverdagskost i kvarteret. Et scenisk afsnit beskriver en narkohandel: ”…et par gennemsigtige poser og en arabisk hilsen udveksles…” (l. 41) Og generelt ses, hvordan kvarteret er præget af kriminalitet som ”skudhuller” (l. 11), ”beskyttelsespenge” (l. 12) og ”maskerede mænd med pistoler” (l. 44-45).

Også skolen omtales med et voldsomt billedsprog. Skolegården er et ”helvede” (l. 46) og et ”hysterisk inferno” (69), mens børnene metaforisk bliver aggressive soldater i ”en hektisk krigsdans iført deres hudfave som uniformer” (l. 55). De betegnes ligeledes som en ”hær af flyverdragter med maven fuld af sukkerholdige morgenmadsprodukter.” (l. 62-63). Det er samtidigt beskrivelsen af, hvordan skolen domineres af indvandrerbørn, hvor en dårlig morgenmad metonymisk står for en dårlig opvækst... Køb adgang for at læse mere

Planen af Morten Pape

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette produkt.