Observation af kemiske hævemidler | Rapport | Kemi B

  • STX 1.g
  • Kemi B
  • 10
  • 5
  • 1253
  • PDF

Observation af kemiske hævemidler | Rapport | Kemi B

Formålet med rapporten i Kemi B er at observere, hvad der sker med forskellige hævemidler, når de kommer i kontakt vand, syre og varme. Derefter forstå hvilke hævemidler, der kan bruges til forskellige typer bagværk.

Indhold

Formål
Teori
Materialer
Fremgangsmåde
Resultater og databehandling
Diskussion og efterbehandling
Konklusion

Uddrag

Teori:
Bagepulver
Bagepulver er et hævemiddel, der består af natron (NaHCO3), syre og stivelse. Et hævemiddel frigiver for det meste CO2 som under varme får kagen til at ”hæve” og blive luftig og let. Bagepulver er et syreholdigt hævemiddel.
...
Hjortetakssalt
Hjortetaksalt har den kemiske formel NH4HCO3 (ren form) og det systematisk navn Ammoniumhydrogencarbonat. Hjortetaksalt bruges kun, når man bager kager med en stor overflade fx småkager, lagkagebunde, klejner osv. Den store overflade gør nemlig, at ammoniakken kan fordampe under bagningen. Hjortetaksaltet bruges ikke til deje, hvor der er blevet pisket eller rørt, da hjortetaksaltet derved vil udvide sig med varmen fra ovnen når denne bages og så kan ammoniakken ikke fordampe og kagen vil smage frygteligt af ammoniak. Som sagt fordamper ammoniakken ved bagningen af kager med store overflader. Dette sker når ...

Fremgangsmåde:
Først nedskrives de 4 forskellige hævemidlers kemiske formel og systematiske navn.
Derefter nedskrives observationerne for henholdsvis bagepulver, natron, potaske og hjortetakssalt når:...

2. Hvilke hævemidler er ideelle for appelsinkage?
Appelsinkager indeholder citronsyre, så her ville det være fornuftigt at bruge enten natron eller potaske, da de virker bedst, når der er en syre til stede. Syren får carbonaten til at blive omdannet til CO2, hvilket får...

4. Hvilket hævemiddel er bedste til chocoladecookies?
Hvis de omtalte chokoladecookies er relativt tykke, vil det give bedst mening at bruge bagepulver. Der er ingen syre i, så natron og potaske er ude, men bagepulver har sin egen syre med. Derfor vælger vi at bruge... Køb adgang for at læse mere

Observation af kemiske hævemidler | Rapport | Kemi B

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.