Fra minimalstat til vasalstat af Villy Søvndal

 • STX 1.g
 • Dansk A
 • 12
 • 3
 • 1544
 • PDF

Taleanalyse: Fra minimalstat til vasalstat af Villy Søvndal

Opgaven indeholder en retorisk analyse af Villy Søvndals tale "Fra minimalstat til vasalstat. Tanker fra det andet Danmark."

I opgaven analyseres brugen af appelformerne, etos, logos og patos, samt talens hensigt og afsender- og modtagerforhold.

Lærers kommentar

Du har lavet et rigtig flot arbejde - hele vejen igennem.

Uddrag

Politiske taler har stor set altid til hensigt at påvirke tilhørerne til at være enige i politikerens synspunkter og holdninger. Derfor er det meget vigtigt, at disse taler er velskrevne og passer til omstændighederne. Ellers kan det ende med misforståelser og miskommunikation. Personer der skriver sådanne taler bliver derfor nødt til at være gode retorikere, som kan bruge de rette virkemidler på de rette tidspunkter.
Eksempler på dette ses i Villy Søvndals tale ”Fra minimalstat til vasalstat. Tanker fra det andet Danmark” fra 2005. Talen blev holdt i København for tilstedeværende tilhørere, og talen blev holdt i forbindelse med, at Danmark fik besøg af den amerikanske præsident G. W. Bush. I talen diskuteres Amerikas udenrigspolitik, deres deltagelse i Irakkrigen, og hvorvidt dette er noget Danmark skal støtte.

Slyngelpolitik
Et af hovedsynspunkterne i talen er, at G. W. Bush ikke udnytter sin magt som præsident korrekt og udfører en forkert udenrigspolitik. Dette er tydeligt at se allerede i starten af talen, hvor der udtales: ”Jeg er ikke anti-amerikansk. Jeg kan bare ikke lide præsident Bush.” Her udtaler Søvndal direkte, at han ikke bryder sig om præsidenten. Et andet eksempel, på at Søvndal er meget imod Bush og hans politik, ses i slutningen af talen, hvor der bliver udtalt, at verdens mest magtfulde person forvalter sin magt farligt og dumt, og at det er en trussel mod fred, sundhed osv. Det udtales også, at han bruger rå magt, manipulation og bomber, hvilket, de færreste mennesker vil mene, er gode ting. Derfor ses det her tydeligt, hvor meget Søvndal er imod Bush og hans politik... Køb adgang for at læse mere

Fra minimalstat til vasalstat af Villy Søvndal

[2]
Bedømmelser
 • 28-11-2016
  Givet af HFe-elev på 1. år
  Det var en super aflevering, benyttede den til at få ideer til analysering og fremgangsmåde.
 • 01-04-2015
  var god til at jeg fik en anden synsvinkel.