Mini-SRP om arbejdsløshed i Spanien

  • HHX 2. år
  • Spansk A, International Økonomi B
  • 10
  • 15
  • 2521
  • PDF

Mini-SRP om arbejdsløshed i Spanien

Her finder du et eksempel på mini-studieretningsprojekt om arbejdsløshed i Spanien med fagene Spansk A og International økonomi A.

Opgaveformulering
Redegør for udviklingen i arbejdsløsheden i Spanien fra 2009.

Redegør for begrebet ”strukturel ledighed” og beskriv denne på det spanske arbejdsmarked.

Analysér årsagerne til udviklingen på det spanske arbejdsmarked siden 2009.

Diskutér hvordan Spanien kan nå målet om fuld beskæftigelse.

I opgaven skal du inddrage 5-7 citater på spansk fra mindst to af følgende spanske tekster ”El paro estructural en España”, ”Los jóvenes españoles, atrapados en la precariedad laboral”, ”Yo tengo un nieto en América” og hjemmesiden “Desempleo de España” http://www.datosmacro.com/paro/espana

SRP'et er skrevet i 2016.

Indhold

Abstract
Indledning
Redegørelse
- Strukturel ledighed
Analyse
Vurdering
Konklusion
Litteraturliste
Bilag

Uddrag

Det er 7 år siden finanskrisen for alvor tog verdenen med storm, og satte den finansielle verden i stå. Millioner af mennesker tabte en masse penge, og millioner af mennesker stod uden job. Et af det hårdest ramte lande deriblandt var Spanien, som jeg vil komme nærmere ind på.
Arbejdsløshedsprocenten i Spanien var allerede høj før finanskrisen for alvor tog fat, da den strukturelle ledighed er høj i Spanien. Arbejdsløsheden i Spanien er den højeste i EU. Det betyder, at den spanske stat går glip af en masse skatteindtægter. Op til finanskrisen lånte bankerne rigtigt mange penge ud, som spanierne ikke kan betale tilbage igen, så nu er bankerne rigtig nærrige med at låne penge ud, både til private folk og erhvervslivet. Tusindvis af spaniere udvandrer også ud af landet, for at få jobmuligheder andre steder i verden. Tyskland er et af de mest eftertragtede steder. Rigtig mange unge nyuddannede står også uden jobmuligheder når de er færdige med universitetet, så ungedomsarbejdsløsheden er også på det højeste.
I følgende opgave vil jeg redegøre for udviklingen i arbejdsløsheden i Spanien og for begrebet ”strukturel ledighed. Derefter vil jeg analysere årsagerne til denne udvikling og til slut vil jeg vurdere hvordan Spanien kan nå målet om fuld beskæftigelse.

Redegørelse

Med en arbejdsløshed på 15,5% blev år 2009, året hvor Spanien måtte notere sig som EU-landet med den største arbejdsløshed.
Finanskrisen ramte Spanien hårdere end regeringen havde regnet med og arbejdsmarkedet har siden hen været hårdt påvirket af dette. Hver femte spanier står nu uden job, så efterspørgslen på arbejde er stor. Udbuddet er derimod nærmest helt i bund.
Bilag 1 viser hvor stor en procentdel af arbejdsstyrken i Spanien som er uden job. Her ses det tydeligt at arbejdsløsheden er steget en del siden år 2009. I år 2012 er arbejdsløsheden helt oppe og toppe med 25,2%.
Byggebranchen har sammen med turismen været en vigtig og stor del af økonomien i Spanien, hvilket også er skyld i at krisen har påvirket arbejdsmarkedet i landet så voldsomt. Spanierne har ikke råd til at bo i de mange nybyggede huse, og de står derfor tomme. Samtidig betyder dette også at byggebranchen står stille. Mange, især de unge, spaniere har igennem de tidligere år droppet uddannelsen, til fordel for hurtigt tjente penge. Altså til fordel for ufaglærte jobs. Jobmulighederne her er dog ikke de samme længere, som de var engang. Mange spaniere tager derfor lange uddannelser i håbet om at det vil give dem end bedre chance på arbejdsmarkedet. Dette er desværre ikke tilfældet... Køb adgang for at læse mere

Mini-SRP om arbejdsløshed i Spanien

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.