Mikroøkonomi aflevering om priselasticitet i Samfundsfag A

  • STX 3.g
  • Samfundsfag A
  • 12
  • 6
  • 2049
  • PDF

Mikroøkonomi aflevering om priselasticitet i Samfundsfag A

Her finder du en detaljeret gennemgang af priselasticitet og besvarelse af opgaven inden for emnet fx. hvad der ville ske hvis prisen på togbilletter var reduceret, hvor andre faglige faktorer medtages.

Lærers kommentar

Kommentarer er meduploadet, men den afsluttende kommentar var: "Det er en rigtigt fin opgave. Fremragende
karakter: 12"

Indhold

Hvis vi antager at priserne på en 2 zoners billet stiger fra 24 til 28 kroner, hvor stor en andel vil så stoppe med at køre i tog.
Hvis vi sænker priserne fra 24 til 15 kroner, hvor mange vil så begynde med at køre tog?
Udregn om det umiddelbart økonomisk set vil give større indtægter at hæve eller sænke priserne ud fra de to eksempler ovenfor.
Hvis vi gør det gratis at bruge toget, hvor stor en stigning vil der så i teorien ske i antallet af passagerer? (priselasticitetsbegrebet kan i praksis ikke bruges til denne slags ekstremme forsøg)
Ovenstående udregninger omhandler virkningen på kort sigt dvs. indenfor 2 år. På lang sigt (12-15 år) er udviklingen formentligt det dobbelt, med en elasticitet på ca. -0,6.
Udregn udviklingen i passagertal for udviklingen på lang sigt, hvis man hhv. hæver prisen til 28 kr, sænker prisen til 15 kr eller går det gratis.
Forklar hvorfor der kan være forskel på elasticitet på kort sigt og på lang sigt.
Er billetpriser en god måde at få folk at til bruge den offentlige transport mere? Er der andre måder at få folk til at ændre trafikvaner?

Uddrag

Først forklarer jeg hvad priselasticitet er, og dernæst besvarer jeg spørgsmålene fra opgavebeskrivelsen.
Priselasticitet er et forhold mellem en prisudvikling og den dertilhørende udvikling i antal kunder. Man kan altså se, hvor mange der ville købe en given vare, hvis prisen falder eller stiger. Og siden indtægter kan defineres som antal solgte enheder multipliceret med prisen med varen, vil man finde det forhold, der viser hvor produktet indtægtsmultiplikationen er størst.
Hvis en virksomhed ønsker maksimal indtjening, kan de anvende formlen som et udtryk for hvad prisen på deres vare bør være. De kan jo nemlig se, om de vil tjene penge eller ej, hvis de kender priselasticiteten.
For at forstå hvad Priselasticiteten helt bestemt betyder, kan man blot forstå matematikken bag den. En brøk er tallet positivt,repræsenteret som et tal, størst, hvis tælleren, altså det øverste tal, er størst. Da dette er kundeudviklingen, siges det, at hvis ep<-1 så er efterspørgelsen elastisk; den forøges forholdsvist meget. Hvis -1Køb adgang for at læse mere

Mikroøkonomi aflevering om priselasticitet i Samfundsfag A

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.