Manden der Opdagede at han ikke Eksisterede - Litterær Artikel

 • STX 2.g
 • Dansk A
 • 10
 • 4
 • 1844
 • PDF

Manden der Opdagede at han ikke Eksisterede - Litterær Artikel

Litterær artikel på baggrund af Svend Åge Madsens novelle "Manden der opdagede, at han ikke eksisterede" fra 2007. I opgaven er der fokus på temaet tvangstanker.

Lærers kommentar

Meget flot besvarelse, dog med lidt for mange citater.

Uddrag

”Sygelig tanke, som man ikke kan frigøre sig fra.” Sådan lyder definitionen på tvangstanker i Politikkens nudansk ordbog. Lidelsen også kaldet OCD er altså tanker, der bliver ved med at vende tilbage på trods af, at den ramte ofte finder dem meningsløse eller overdrevne. Alligevel kan det være meget svært at slippe dem – for lige i nuet kan de samtidigt virke helt realistiske, som en hel naturlig del af personens liv. Sådan har den kvindelige hovedperson i Svend Åge Madsens (1939 - ) novelle Manden der opdagede at han ikke eksisterede fra novellesamlingen fra 2007 af samme navn, det.

Novellen finder sted i foråret i et sommerhus ved vandet. I starten får man indtrykket af, at jeg-fortælleren befinder sig sammen med den kvindelige hovedperson i sommerhuset, og at de er et par. Fortælleren, som i novellen har karakter af iagttageren, beskriver i starten af novellen deres forhold som meget positivt. Gennem hans fortælling om, hvordan de ankommer til sommerhuset, pakker ud og gør de samme ting som altid, får man endvidere i starten det indtryk, at forholdet er både hengivent og harmonisk. Eksempelvis står der:

”Der er ingen tvivl om, at du tænker varmt og intenst på mig, mens du står lænet op ad muren med lukkede øjne og lader naturen varme og køle dig på samme tid”(side 229 nederst).

Men som fortællingen udfolder sig lidt efter lidt fornemmer man, at forholdet måske ikke har været helt så hengivent og harmonisk, som jeg-fortælleren gerne vil fremstille det. Jeg-fortælleren har tilsyneladende været halvhjertet, indelukket og konfliktsky set med den kvindelige hovedpersons øjne... Køb adgang for at læse mere

Manden der Opdagede at han ikke Eksisterede - Litterær Artikel

[2]
Bedømmelser
 • 01-06-2014
  Super fin opgave, der virkelig er god. Dog kunne der have været mere med den upålidelige fortæller og hvorfor det er, manden ikke eksisterer
 • 15-05-2013
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  den er godt skrevet, og virkeligt brugbar analyse