Gud taler ud | Litterær artikel

  • STX 2.g
  • Dansk A
  • 12
  • 4
  • 1658
  • PDF

Romananalyse: Gud taler ud | Litterær artikel

Her finder du en litterær artikel om romanen "Gud taler ud" af Jens Blendstrup fra 2004.
Der er fokus på skrivestil, personkarakteristik og personernes indbyrdes forhold.

Lærers kommentar

En meget velskrevet, velstruktureret og – ikke mindst – veldokumenteret litterær artikel, hvormed du viser, at du er en god tekstlæser med fin fornemmelse for genren, litterær artikel.

Uddrag

Gennem ens barndom er der typisk kun få konstanter, der varer ved, og ens familie er om muligt den mest betydningsfulde. Både moderens og faderens rolle er vigtig, men de fleste drenge kan sætte stor pris på en stærk faderfigur og et forbillede for sønnen. Forfatteren Jens Blendstrups far var alt fra en svigtende og en på grænsen til psykotisk far, til samtidig at være en forstående og bekymret en. I romanen ”Gud taler ud” fra 2004 formår Jens Blendstrups at fremvise sin alkoholiserede og autoritære far neutralt og med en hvis ærefrygt, på trods af en problematisk barndom. Ved at bruge det simple pronomen ”Gud” i stedet for ”far”, får Blendstrup skildret faderen på både godt og ondt, og med en tilpas stor distance.

Jens Blendstrup er født i Århus i 1968 og er den yngste af tre sønner. På Odense universitet har han læst til cand.mag. i litteraturhistorie og historie, og er i dag blandt andet forfatter og dramatiker. Han har udgivet flere forskellige romaner, noveller og radiospil. Udover at skrive, er han sammen med Lars Bukdahl om at lave ”litterær hypnose”, der består af komedier, dans og oplæsning af tekster. Han har også udgivet flere albums med gruppen ”Frodegruppen 40”, hvor Jens Blendstrups kontroversielle tekster bliver akkompagneret af musik.

Historien begynder i slutningen af 1960'erne, i en flyttebil på vej mod Risskov, hvor romanens centreringspunkt, Gud, har købt hus i et gammelt villakvarter. I det hus kommer man igennem familien Blendstrups hverdag. Lige fra første gang de træder ind ad hoveddøren og lige til faderen bliver sendt på hospice, hvor han endelig dør en uge efter... Køb adgang for at læse mere

Gud taler ud | Litterær artikel

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.