Analyse af "Johns ekstraarbejde"

  • STX 1.g
  • Dansk A
  • 10
  • 4
  • 1820
  • PDF

Litterær artikel: Analyse af "Johns ekstraarbejde"

Analyse og fortolkning af Christian Kampmanns novelle "Johns ekstraarbejde".

Analysen er fokuseret på personkarakteristikker samt en analyse af temaer og fortællerforhold og en fortolkning af budskaber i novellen.

Lærers kommentar

Meget god indledning med fint fokus på novellens centrale tema + præsentation af tekst og forfatter.
Dine personkarakteristikker er gode og grundige og underbygges meget fint med citater og henvisninger til teksten.
Du har meget fint fat på brugen af indre synsvinkel.
Din fremstilling af temaerne falskhed og facade er rigtig god og præcis.

Uddrag

Det kan være svært at finde sin plads i verden. Det er en hård og udfordrende kamp. Hvis man ikke føler sig anerkendt, og hvis man føler sig anderledes, kan man have en trang til at lave om på sig selv, at danne falske sider af sit sande jeg. Det er netop det, Christian Kampmanns novelle ”Johns ekstraarbejde” fra 1962 handler om. Min litterære artikel vil vise, hvordan folk kan have falske sider, som de prøver at gemme sig bag. Hvordan nogle prøver at fremstå som noget andet, end det de egentlig er, i deres søgen efter anerkendelse.

Fru Kihlers liv er meget ensomt og ensidigt. Dette beskriver hun selv i novellen (side 54 spalte 1 linje 21):
”Selv når man sover længe, er dagen ikke til at komme igennem. Uret tikker: tiden smuldrer hen. Bridgeklub mandag, ingenting tirsdag, ingenting onsdag, bytte biblioteksbøger torsdag, ingenting fredag, ingenting lørdag, somme tider besøg af John om søndagen. Somme tider.”
Fru Kihler ser sig selv som en mor af en fin familie. Hun går meget op i John, hvordan han har det ,og hvordan det går ham i hans karriere. Fru Kihler har dog forsømt sin som rolle som en god og oprigtig mor. John kommer kun sjældent og besøger fru Kihler (side 54 spalte 2 linje 14): ”Hvor er det dog dejligt at se dig, det er så længe siden.” Alting skal foregå på hendes præmisser. For eksempel måtte John hellere undvære legekammerater end at omgås dem, som fru Kihler mente, var de forkerte (side 53 spalte 1 linje 18): ”For da han var mindre, ville han jo kun være sammen med det blege, utiltalende pigebarn, der var datter af en arbejder! Upassende for at sige det mildt.” Altså, fru Kihler ser sig selv og John som højt hævet over andre. Johns og fru Kihlers forhold... Køb adgang for at læse mere

Analyse af "Johns ekstraarbejde"

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.