Litterær artikel om Det forsømte forår

  • STX 3.g
  • Dansk A
  • 12
  • 3
  • 986
  • PDF

Litterær artikel om Det forsømte forår

Se en litterær artikel med analyse af Hans Scherfigs roman "Det forsømte forår" (1940). Opgaven indeholder et kort resumé, hvorefter komposition, temaer samt titlens symbolik behandles.

Afslutningsvist gives et bud på fortolkning og perspektivering.

Studienets kommentar

God litterær artikel, der er formidlet i et klart og godt sprog. God analyse af Det forsømte Forår med anvendelse af relevante danskfaglige begreber.

Uddrag

Fortællingen i romanen indledes med et klassisk kriminalplot, da et tilbageblik beskriver lektor Blommes tragiske død. Mange år efter ved 25-års skolejubilæet mødes de gamle klassekammerater, som netop havde den ondsindede lektor Blomme som lærer, inden han døde. Skolejubilæet, hvor der blandt de gamle elever stadig sidder den ukendte morder, danner rammen for romanen. Herfra beskrives de nu midaldrende gamle elever i nogle nærbeskrevet miniportrætter, som hurtigt giver et indblik i, at livet ikke har formet sig som forventet. I et tilbageblik berettes der fra kapitel femten om jubilarernes syv år lange tid i mellemskole - og gymnasietid, som er en hård kamp, da man må tilpasse sig den sorte skoles regler og normer, som var det et samfund uden for det egentlige samfund. Når disse regler til skræk og rædsel ikke opfyldes af eleverne, gribes der til både psykisk og fysisk vold fra lærernes side. Skoleårene går videre i samme dur og udsletter efterhånden ubevidst elvernes fremtidsdrømme til fordel for skolen, som skal give dem en brugelig plads i det egentlige samfund.

Romanens avancerede komposition er med til at påvirke læserens opfattelse af drengenes skolegang. Flashbacks, flashforwards og især gentagelser medvirker til en følelse af, at tiden flyder sammen for romanens karakterer. "Nye sutter møder frem, når sommerferien er forbi, for at bliver tævet af dem, der var sutter i fjor. Og en ny lærer er blevet ansat i stedet for lektor Blomme" (S. 148), "Det er igen det melankolske forår med stærefløjt og læsning" (s. 166). Samme begivenheder... Køb adgang for at læse mere

Litterær artikel om Det forsømte forår

[1]
Bedømmelser
  • 02-02-2017
    fffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff