Kvindernes valgret 1915

  • STX 1.g
  • Historie A
  • 12
  • 13
  • 3547
  • PDF

Kvindernes valgret 1915

Større opgave i Historie, der handler om kvindernes valgret i 1915 og kvindebevægelsens kamp for at få valgret.

Opgaveformulering
Hvorfor fik kvinderne valgret i Danmark i 1915?
Hvordan var kvindernes situation op til 1915?
Hvad var kvindebevægelsens argumenter for ligebe-rettigelse (og modstandernes)?
Hvad var de vigtigste årsager til at kvinderne fik valgret i 1915?

Jeg har valgt, at bygge min opgave op, så der først kommer noget baggrund omkring kvindernes situation op til 1915, hvor de fik valgret. Derfra er det lettere at forstå, hvad der var årsag til at de fik valgretten. I opgaven indgår citater fra kvindeorganisationstidsskrifter fra før kvinderne fik valg-ret, så der på den måde indgår nogle førstehåndskilder, der underbygger fakta fundet i andre bøger. Herefter vil jeg analysere forskellige mulige årsager til, at kvinder fik politisk valgret i Danmark. På baggrund af min analyse vil jeg i min konklusion fremhæve de vigtigste årsager til, at kvinderne fik valgret i 1915.

Lærers kommentar

Ekstra godt:
• Litteraturlisten med opdeling i publiceret materiale/mat. fra internettet.
OBS: Websider, hvor der ikke kan findes en forfatter, listes med fortløbende numre.

Kunne have været klarere:
• Det perspektiverende niveau mangler i problemformuleringen, men er med i selve
opgaven.

Studienets kommentar

Du kan læse om Carl Plougs tale om kommunal valgret til kvinder (1888) og Johanne Meyers tale om kvindens politiske valgret og valgbarhed (1888) i vores kompendium om demokrati i Danmark.

Indhold

Indledning
- Problemformulering
Hvordan var kvindernes situation op til 1915?
- Kvindernes stilling i samfundet før 1915
- Kvindebevægelser
Hvad var de vigtigsteårsager til at kvinder fik valgret?
- Samfundsændringen
- Systemskiftet
- Kvindekampen
Perspektivering
- Kvinders ligestilling
Konklusion
Litteraturliste
- Publiceret materiale
- Materiale fra internettet

Uddrag

Indledning
Grundloven fra 1849 taler om almindelig valgret. Men det var kun valgret forbeholdt de få. Det lykkedes først for kvinder at tilkæmpe sig valgretten 66 år senere; en valgret, som jeg selv mener, skulle have været deres fra starten af. Nogen mener i dag, at kvinder og mænd stadig ikke er lige-stillede. Men hvis vi ser tilbage på dengang, hvor kvindekampen begyndte, så er der sket en del. Kvinderne dengang havde ingen politiske rettigheder og var ikke engang myndige. Efter det første lovforslag til valgret for kvinder blev fremsat i 1886, så skulle der gå yderligere 29 år med hård kamp, før kvinderne endelig fik tildelt valgret til Rigsdagen.

Jeg har valgt at skrive om kvindernes kamp for valgret i Danmark, da jeg mener, at det er det første markante skridt i kampen for ligestilling mellem kvinder og mænd. At have valgret vil sige, at man opfylder betingelserne for at kunne deltage i et valg. Alle der har valgret har stemmeret til folke-tingsvalg og kommunalvalg.

Hvordan var kvindernes situation op til 1915?
Kvindernes stilling i samfundet før 1915
Indtil Grundlovens og demokratiets indførelse i 1849, blev alle kvinder opdraget til at blive gift og få børn1. Sådan var traditionen. Hvis en kvinde ikke blev gift, måtte hun bo hos familien og hjælpe til. Men efter Grundlovens indførelse fik kvinden andre muligheder. Nu kunne hun tage til byen og få arbejde, det såkaldte kvindearbejde. Dette var typisk arbejde indenfor næringsmiddel-, tekstil- og
beklædningsindustrien, som oftest var monotont, ringeagtet og lavtlønnet2. Den gennemsnitlige kvindeløn udgjorde kun to tredjedele af den ufaglærte mandeløn. Den lave løn blev begrundet med hhv. den traditionelle arbejdsdeling mellem kønnene og kvindernes løsere tilknytning til arbejds-markedet på grund af husholdningsarbejdet hjemme og børneopdragelse.

Selvom kvinden i mange arbejderfamilier havde dobbeltarbejde, i form af job og arbejde hjemme, så var hun hverken myndig, havde ikke ret til at eje noget eller til at tage en uddannelse. Hun havde heller ikke ret til forældremyndigheden over børnene. Og selv efter Grundloven fra... Køb adgang for at læse mere

Kvindernes valgret 1915

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.