Kunst og litteratur, der udfordrer grænser

Guldprodukter er udarbejdet af redaktionen på Studienet.dk
  • STX 3.g
  • Dansk A
  • Ingen givet
  • 3
  • 1602
  • PDF

Kunst og litteratur, der udfordrer grænser

Her kan du vores eksempelbesvarelse af Opgave 5 fra Vejledende opgavesæt 1 til skriftlig dansk på STX (august 2018).

Opgaveformulering
Kunst og litteratur, der udfordrer grænser

Skriv en reflekterende artikel, hvor du undersøger kunst og litteratur, der udfordrer grænser. I din artikel skal du inddrage Frihed er det bedste guld (tekst 5a) samt enten maleriet Thérèse Dreaming (tekst 5b) eller BORDELPIGE DRÆBER UFØDT (tekst 5c).

I din undersøgelse skal du særligt fokusere på:

- At reflektere over kunst og litteratur, der udfordrer og har udfordret grænser. Inddrag et eller flere synspunkter fra Frihed er det bedste guld (tekst 5a). Du kan fx komme ind på kunstens rolle i samfundet og for den enkelte, ytringsfrihed, etik, normer, censur og selvcensur.
- At inddrage enten maleriet af Thérèse Dreaming (tekst 5b) eller BORDELPIGE DRÆBER UFØDT (tekst 5c) som eksempel på, hvordan kunst eller litteratur kan udfordre grænser.
- At skrive dialogisk og reflekterende med en personlig stemme, der forholder sig til både emnet og til din egen tanke- og skriveproces.

Uddrag

“Jeg har min kunstneriske frihed”. Sådan kan argumentet lyde, når en kunstner kritiseres for at have overskredet folks grænser. Men nogle gange kan man undre sig over, hvad den frihed bliver brugt eller misbrugt til. Hvorfor putte stakkels guldfisk i blendere, som Marco Evaristti gjorde i en udstilling på museet Trapholt i Kolding? Hvorfor dræbe en hest? Hvorfor hænge en Jesus-figur, der allerede er død på et kors, som Christian Lemmertz gjorde i 2010 på Aros?

Det er, som om alting er tilladt i kunstens navn. Bør kunstens frihed være ubegrænset? Det kan virke til, at kunstkritikeren Poul Erik Tøjner har netop den holdning. I artiklen “Frihed er det bedste guld” fra Weekendavisen den 29. december 2017 kritiserer han, at kunsten i stigende grad rammes af censur. Kunstværkerne får såkaldte trigger warnings, der skal advare sarte publikummer mod, at kunstværket kan virke stødende eller krænkende.

Han fremhæver særligt Balthus” maleri Thérèse Dreaming, som mange har fundet stødende og krævet fjernet. Den unge pige Thérèse sidder i en seksuelt udfordrende stilling med løftet nederdel, så beskueren har udsyn til hendes trusser. Hun har lukkede øjne og et drømmende ansigtsudtryk, som let kan få... Køb adgang for at læse mere

Kunst og litteratur, der udfordrer grænser

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette produkt.