Kronik om Unges sprog - Eksamen med Netadgang

 • STX 3.g
 • Dansk A
 • 10
 • 4
 • 1700
 • PDF

Kronik om Unges sprog - Eksamen med Netadgang

Opgaven indeholder en besvarelse af kronikopgaven "Unges Sprog". Eksamenssættet i dansk 2012 maj, eksamen med netadgang på STX.

Kronikken tager fat på teksten "Tidsånd" af Ulrik Høy, bragt i Weekendavisen 11. januar 2008, samt radioprogrammet ”Klubværelset,” der blev sendt på P1 den 9. december 2008.

Lærers kommentar

"En velskrevet og velkomponeret besvarelse"

Elevens kommentar

På enkelte punkter opfordrer min lærer til at gå endnu mere i dybden med udvalgte citater.

Uddrag

Teksten ”Tidsånd” blev bragt i Weekendavisen, d. 11. januar 2008. Den er skrevet af Ulrik Høy (f. 1945,), som har en cand. mag i dansk og musik med teologisk særuddannelse. Han er reporter og litteraturanmelder. Dermed forekommer han umiddelbart kvalificeret til at udtale sig om det danske sprog og må forventes at have en dybdegående forståelse for dets historiske udvikling. Teksten handler om, hvordan unge menneskers brug af sproget har haft indflydelse på dets udvikling. Der er her tale om en udvikling, som han ikke er særlig begejstret for. Han hæfter sig ved den grove tone, som sproget, ifølge ham, har tilegnet sig: ”Det er jo ikke engang grimt. Det er uden for kategorierne. Det er fornedrende, bundløst, langt under laveste fællesnævner (…).”

Ulrik Høy er især forundret over, at vi finder os i det grove sprogbrug; selvom det er dybt forkasteligt, og selvom det foregår overalt omkring os. Selv inden for hjemmets fire vægge er det grove sprog trængt ind. Her er det mor og far, der skal ”holde kæft og fucke af!” Alligevel bliver bandeord og groft sprogbrug generelt tolereret, fordi vi, ifølge Høy, ikke længere tænker over, at det er et grimt sprog. Det er bare sådan, man taler til hinanden: ”Det sker rutinemæssigt, pr. refleks, det er stilen og den dominerende jargon, så det er bare fuck dig og hold kæft,” skriver han. Skylden placerer han på samfundet som helhed. På grund af den stigende rigdom og overflod af materielle goder har vi glemt, hvordan man taler pænt til hinanden – sund fornuft og høflighed er blevet en mangelvare i det danske samfund. Det mere end antydes, at den danske ungdom er en forkælet størrelse, der har degraderet deres forældre til intet mindre end ”en blanding af pryglede aber, skaffedyr […].”... Køb adgang for at læse mere

Kronik om Unges sprog - Eksamen med Netadgang

[10]
Bedømmelser
 • 02-02-2015
  Opgaveformuleringen lyder således: "Skriv en kronik om unges sprog. Din kronik skal indeholde en redegørelse for synspunkterne og en karakteristik af argumentationsformen i "Tidsånd".Diskuter synspunkterne i det du inddrager "Klubværelset - unges sprog...ogsånoget...agtigt". Redegørelsen for synspunkterne er god! Diskussionen er også meget fin! Men karakteriseringen af argumentationsformen er stort set ikke-eksisterende. Der bliver flyvsk nævnt noget kort om deres argumenter, men herudover er den ellers centrale del af opgaven på ingen måde opfyldt. Jeg fatter ikke, at denne opgave har fået 10, når der kun er udført 2/3 af hvad opgaveformuleringen skriver.
 • 11-02-2015
  Givet af 3.g'er på STX
  Synes helt klart der mangler gennemgang af argumentationsformen, både helt basic som appelformer (etos nævnes en enkelt gang), eller noget Toulmin, er faktisk uforstående med hvordan man kan få 10 får en sådan opgave med Dansk A og i 3.g... Derudover denne basale mangel var der dog nogle fine pointer.
 • 15-01-2014
  dette er en helt fin opgave
 • 06-01-2014
  Virkelig god opgave, godt sprog og grundigt brug at teksterne som er udleveret.