Kronik på 15 minutter

Guldprodukter er udarbejdet af redaktionen på Studienet.dk
  • STX 3.g
  • Dansk A
  • Ingen givet
  • 8
  • 3224
  • PDF

Vejledning: Kronik på 15 minutter

Har du brug for et hurtigt overblik over, hvordan man skriver en kronik på STX? Så har vi den helt rigtige vejledning til dig! Her gennemgår vi de mest grundlæggende ting, du skal vide om at skrive kronik i 10 trin.

Det tager omkring 15 minutter at læse denne kortfattede guide - og så er du klar til at skrive din kronik. Vi anbefaler også, at du gemmer guiden blandt dine øvrige noter til Dansk A, så du altid hurtigt kan komme videre, hvis du bliver i tvivl om, hvordan du skal gribe en kronik an.

Studienets kommentar

Du kan selvfølgelig også altid læse vores Model & Vejledning til Kronik i Dansk A, hvis du vil vide mere.

Indhold

Kronik-genren
Din skrivestil og formidling
10 skridt til at skrive kronik
1. Opgaveformuleringen
2. Arbejd med teksten og emnet
3. Få overblik over opbygningen af kronikken
4. Skriv indledningen
5. Lav redegørelsen
Din skrivemåde i redegørelsen
6. Karakteristikken af argumentationsformen
At få begyndt
Hoveddelen af karakteristikken
Overgang til diskussionen
7. Skriv diskussionen
Lav en brainstorm
Første del af diskussionen
Anden del af diskussionen
8. Gør indledningen færdig
9. Skriv konklusionen
10. Gennemskrivning og korrektur

Uddrag

Her får du en hurtig og nem guide til, hvordan du kan lave en kronik i dansk på stx. Det tager kun ca. 15 minutter at læse guiden.
Kronikken er en skriftlig opgavetype, hvor du skal arbejde med en sagprosatekst – som regel en artikel fra en avis. Opgaven går ud på at redegøre for, hvad synspunkterne er i teksten, at karakterisere argumenterne og diskutere det emne, som tages op.

Kronik-genren
Der findes også en artikelgenre i aviser, som hedder 'kronik', men det er ikke det samme som stx-kronikken. Dog er der den lighed mellem aviskronikken og stx-kronikken, at man diskuterer et emne på en formidlingsorienteret måde. Det vil sige, at man har fokus på, at modtagerne, som læser kronikken, skal finde den interessant, forståelig og overbevisende.

Din skrivestil og formidling
Det er vigtigt at ramme den rigtige skrivestil i kronikopgaven. Dette gør du ved at skrive på en objektiv måde, hvor du ikke inddrager dig selv eller dine holdninger. Undtagelsen er diskussionsdelen, hvor din egen holdning gerne må skinne igennem. Alligevel er det bedst at lade være med at bruge formuleringer med ”jeg”, ”mig”, ”min” osv., også i diskussionen.

Modtageren/læseren af din kronik skal du forestille dig som en almindelig, interesseret person, som ikke kender teksten, men har en fornuftig almen viden. Sørg hele tiden for at have din læsers perspektiv i tankerne, når du skriver. Du må aldrig formulere dig indforstået, og du skal ikke skrive til din lærer. Spørg dig selv: Kan en helt almindelig læser uden særlig viden følge det, jeg skriver?
…... Køb adgang for at læse mere

Kronik på 15 minutter

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette produkt.