Kronik om demokrati og flygtningekrise

  • STX 1.g
  • Dansk A
  • 10
  • 5
  • 1830
  • PDF

Kronik om demokrati og flygtningekrise

Her kan du finde en kronik om demokrati og flygtningekrise. Kronikken tager udgangspunkt i Carsten Jensens kronik "Behøver vi virkelig være sådan nogle røvhuller?", fra Politiken d. 3. marts 2017.

Uddrag

Behøver vi virkelig at være sådan nogle røvhuller?
Flygtningekrisen har i de seneste år været et varmt emne i debatten. En problemstilling vi alle står overfor, også til hverdag, som i den grad deler vandene. Hver dag møder vi på ny endnu et Facebook opslag eller en debat blandt politikere i tv'et, hvor der bliver refereret til opinionsundersøgelser. Ifølge dem, mener en stor del af befolkningen, at de ikke har plads til flere mennesker i nød eller så vidt som muligt vil stramme op på Danmarks udenrigspolitik. Ser man nærmere på sådanne undersøgelser, vil man opdage at størstedelen af spørgsmålene er ledende og manipulerende. Hvad ville du svare på et spørgsmål som fx: Er antallet af flygtninge vi tager imod ‘passende' Hvis du først bliver konfronteret med de sønderbombede civile fra Aleppo? Eller hvis du derimod konfronteres med julemarkedets attentat i Berlin? Det danske demokrati peger i den grad i populismens retning. Og Partierne har slet ikke så mange tilhængere som tallene viser

I Kronik Behøver vi virkelig at være sådan nogle røvhuller? Diskuterer debattøren Carsten Jensen problematikken bag dagens demokrati med henblik på flygtningekrisen og det larmende fremmedhad. Han mener at populismen er stormet frem i Europa og USA og at vi, folket, lader os vildføre af demagoger. Politikerne dyrker, efter hans mening, populismen i form af meningsmålinger og opinionsundersøgelser, hvor man med et valg mellem ja og nej, enten eller og et os og dem tegner et afstumpet billede af befolkningens holdning til flygtninge krisen. Der har spredt sig en røvhulsstemning, hvor partier og politikere lader sig flyde med denne populistiske og politisk-passive trend. Man tør ikke længere at stå imod. Politikere burde træde i stedet træde i karakter og repræsentere hele folket. ”Vi kan kun vælge mellem to affarter af populisme, den voldsomme modstand (…) eller et mindre moderat mishag?” Folket lader sig overbevise af demagoger, og ingen er talsmænd for flertallet, da alle det ved illusionen ser ud som om flertallet allerede taler. Carsten Jensen anklager altså demokratiet for at være en del mere populistisk end vi går og tror.

Tekstens hovedsynspunkt er, at vi som nation... Køb adgang for at læse mere

Kronik om demokrati og flygtningekrise

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.