Kom så, Danmark

  • STX 3.g
  • Dansk A
  • 12
  • 4
  • 1554
  • PDF

Eksempelbesvarelse, Reklameanalyse: Kom så, Danmark

"Kom så, Danmark" er en kampagnefilm fra 2014 produceret af Kanal 5 for fodboldlandsholdets kvalifikationskampe til slutrunden i 2016. Denne opgave er en analyserende artikel, der indeholder en analyse og fortolkning af filmen. Opgaven er eksemplarisk og udarbejdet af Studienet, og du kan bruge den som inspiration til at skrive din egen opgave.

Opgaven er en besvarelse af en eksamensopgave fra eksamenssættet i Dansk A den 24. maj 2016 med denne opgaveformulering:

1 Kom så, Danmark
Skriv en analyserende artikel om kampagnefilmen Kom så, Danmark. Artiklen skal indeholde en analyse og fortolkning af Kom så, Danmark (tekst 1›), hvor du bl.a. undersøger de filmiske virkemidler og fremstillingen af det nationale.
Foretag en perspektivering til andre fremstillinger af det nationale, idet du inddrager digtet I Danmark er jeg født (tekst 2).
I denne opgave kan du anvende materiale fra internettet.

Studienets kommentar

Se også vores vejledning til at lave en god filmanalyse:
Filmanalyse | Model og vejledning

Uddrag

”I Danmark er jeg født” er en kendt og elsket sang. Den er fortolket mange gange, siden H.C. Andersen skrev den i 1850, fx af Isam B og Natasja. Den har et klart budskab om fædrelandskærlighed, og den beskriver vores fælles historie, fælles natur og fællesskab. I 2014 blev en række kampagnefilm produceret for Kanal 5 for at reklamere for fodboldlandsholdets kvalifikationskampe til EM i 2016. Der er klare intertekstuelle henvisninger til sangen af H.C. Andersen, og filmen ”Kom så, Danmark” forsøger at føre fællesskabsfølelsen om det nationale over på herrelandsholdet i fodbold og på den måde få deres seere til skærmene. Lykkes det for dem?

Filmen er opbygget i to hoveddele. Den første hoveddel foregår i det første minut af filmen og består af otte korte afsnit, som på skift viser danskere i fire forskellige situationer før en landskamp. Filmens allerførste afsnit foregår på havet og handler om fiskeri (00:00-00:08). Det tema går igen senere i filmen (00:27-00:33). Filmens andet (00:08-00:14) og sjette (00:33-00:43) afsnit foregår på Aarhus Rådhus. Det tredje afsnit foregår ved en campingvogn (00:14-00:20), og den vender man tilbage til igen i det ottende afsnit (00:51-01:01). Filmen viser også to gange klip med en ung kvinde i en storby, som arbejder på et hotel (00:20-00:27 og 00:43-00:51). Det sidste halve minut i filmen viser landsholdet ved en fodboldkamp samt publikum og trænere.

De forskellige miljøer, der vises i filmen, er vigtige for fremstillingen af den nationale sammenhæng og fællesskabsfølelsen. Der gøres brug af mange virkemidler for at vise modsætningerne mellem de fire forskellige miljøer, som er med i filmens første minut. Modsætningerne kommer bl.a. til udtryk gennem lydsporet, hvor det er meget tydeligt, at ikke alle personerne taler med en rigsdansk dialekt. Fiskeren taler med en vestjysk dialekt og campingentusiasten med en fynsk dialekt... Køb adgang for at læse mere

Kom så, Danmark

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.