Kolonihaven

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen “Kolonihaven”. Novellen er skrevet af Harald Herdal i 1933 og udgivet i novellesamlingen Bisser.

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til fortolkning og perspektivering. Hvis du har brug hjælp til at komme i gang med din analyse, kan du læse vores arbejdsspørgsmål

Du kan også vælge at lytte til podcasten, hvor vi graver os helt ned i teksten.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Olsen har ikke sproget til at sætte ord på sine tanker om oprør mod uretfærdigheden

Til sidst i sit liv begynder Olsen at ”fable”. Det vil sige, at han begynder at tale om noget, som folk har svært ved at forstå eller blot ikke kan tage alvorligt. Et eksempel er her:

Han fablede ogsaa noget om at hvis fattigfolk holdt sammen saa …

Olsen forsøger at sætte ord på en følelse, men han har ikke sproget til at formulere sine tanker i. Han har på egen krop mærket, at det nuværende system er uretfærdigt overfor de fattige. 

Han har fået den tanke, at hvis de fattige holdt sammen og var solidariske, så kunne de måske sammen forbedre deres vilkår. De bør forene sig i stedet for at ydmyge, håne og stikke hinanden til myndighederne. 

Olsen drømmer om en slags oprør fra bundet af samfundet, men han har ikke sproget til at sætte ord på sine store tanker. Derfor bliver det aldrig til andet end rablende, halvfærdige sætninger. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kolonihaven

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.