København af Katrine Marie Guldager

  • STX 3.g
  • Dansk A
  • 12
  • 3
  • 1258
  • PDF

Novelleanalyse: København af Katrine Marie Guldager

Bograpport om Katrine Marie Guldagers novellesamling "København". Opgaven går ikke så meget i dybden med de enkelte noveller, men har i stedet fokus på det overordnede billede, som novellerne tilsammen skaber. Der er bl.a. fokus på komposition, temaer og fremstilling af mennesker, som er fælles for novellerne.

Lærers kommentar

En super flot og meget selvstændigt beskrivelse af ”København.” Meget fin sans for samlingens særlige tyngdepunkter.

Studienets kommentar

En meget flot opgave, der er skrevet i et flydende og stort set fejlfrit sprog. Analysen foregår på et overordnet niveau, og dermed viser eleven en evne til at holde overblikket og trække de store linjer i novellesamlingen. Eleven kunne have inddraget Guldagers minimalistiske skrivestil og perspektiveret til den nye realisme i dansk litteratur.

Uddrag

København er en novellesamling bestående af 11 noveller, skrevet af Katrine Marie Guldager og udgivet i 2004. I disse historier møder vi mennesker, som alle er forbundet med København. Byen er scenen, hvor næsten alle historierne udspiller sig. Enkelte gange befinder vi os i andre dele af landet og dog også i Norge, på skisportsstedet Tyin. Novellerne er alle meget korte og i forhold til længden af dem, præsenteres vi for relativt mange personer.

Et andet kendetegn for novellerne er, at de på sin vis er opbygget meget filmisk. Der springes pludseligt mellem karaktererne, hvilket i filmens verden vil svare til at krydsklippe eller parallelklippe. Hvis man tænker over det, er forskellen på disse to klippeteknikker faktisk meget essentiel for netop novellesamlingen København. Differencen mellem de to teknikker er nemlig, at karaktererne i krydsklipningen altid mødes, hvorimod de aldrig mødes, når der er tale om parallelklipningen. Og lige netop det med at mødes eller ikke at mødes er et gennemgående tema i København... Køb adgang for at læse mere

København af Katrine Marie Guldager

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.