Hyrdinden og Skorstensfejeren af H.C. Andersen

Se flere bedømmelser 4,14 4,14 4,14 4,14 4,14 4,14 (7 bedømmelser)
Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Studienet.dk.

Uddannelse

STX 3.g

Fag

Dansk A

Karakter

12

Antal sider

3

Antal ord

1853

Filformat

PDF

Eventyranalyse: Hyrdinden og Skorstensfejeren af H.C. Andersen

Få inspiration til, hvordan du kan analysere og fortolke H.C. Andersens Hyrdinden og Skorstensfejeren.

Opgaven her indeholder en analyse, hvor der kigges på fortællerforhold og fortællerredskaber samt en fortolkning af temaer og budskab i eventyret.

Du får også et resumé af handlingen og til sidst i opgaven er der en litteraturhistorisk perspektivering.

Studienets kommentar
En rigtig god analyseopgave, der er skrevet i et meget flot sprog! Eleven holder en rød tråd igennem opgaven, idet der fokuseres på den tematiske modsætning mellem individ og fællesskab. På den måde kommer analysen til at fremstå som en sammenhængende tekst fra start til slut. Eventyret tolkes som en kritik af samfundets bånd og fastlåste roller, og der foretages en perspektivering til nutidens samfund, hvor individet spiller en meget større rolle.

Indhold
Hyrdinden og skorstensfejeren

Uddrag
"Fortællingen er en skildring (kritik) af et samfund under forandring: Individets status vinder mere og mere indpas, og skønhed defineres ikke længere udfra det ydre, men det indre.

Samtidig er eventyret også en tragedie, idet de to hovedpersoner ikke er i stand til at give slip på det gamle samfunds trygge normer og forhåndsdefinerede roller, hvilket i denne sammenhæng får den konsekvens, at de godt nok får hinanden, men ikke den ønskede frigørelse..."... [læs mere nu]