Analyse: Hvorfor er kvinder så kedelige?

Guldprodukter er udarbejdet af redaktionen på Studienet.dk
  • HHX 3. år
  • Dansk A
  • Godkendt
  • 5
  • 1726
  • PDF

Analyse: Hvorfor er kvinder så kedelige?

Med Studienets analysehjælp får du vejledning i, hvordan du foretager en analyse af teksten "Hvorfor er kvinder så kedelige?" af Christina Yoon Petersen, bragt i Politiken d. 16. sept. 2013.

I notatet fokuserer vi på, hvordan du analyserer teksten med fokus på sprog, argumentation og målgruppe, ligesom vi viser, hvordan du inddrager illustrationen i din analyse.

Helt konkret får du inspiration til:

  • Hvordan du analyserer sproget, fx brug af subjektivt sprog og modsætninger
  • Hvordan du analyserer argumentationen i teksten, fx brug af konkrete eksempler, retoriske spørgsmål og generaliseringer
  • Hvordan du analyserer tekstens målgruppe, som udgøres af Politikens læserskare
  • Hvordan du analyserer og inddrager illustrationen i din analyse
  • Hvordan du skriver en kommentar, hvor du forholder dig til Christina Yoon Petersens synspunkter

Indhold

Præsentation af teksten
Synspunkter i teksten
Sprog
Argumentation
Målgruppe
Illustration
Kommentar

Uddrag

Argumentation
Konkrete eksempler skaber patos
Petersen gør flere gange i løbet af sin tekst brug af konkrete eksempler, hvor hun bl.a. beskriver en 'tøsehyggeaften', hvor veninder samles og taler om indretning, makeup, børn osv.
- Mange – især kvinder - kan se sig selv i sådan en situation, og Petersen taler dermed til læserens følelser (patos) af noget velkendt og genkendeligt. Dermed får hun også nemmere ved at overbevise publikum om sine synspunkter.

Opbygger troværdighed gennem sin titel
I artiklen præsenteres Petersen som selvstændig, CFO (økonomidirektør) og projektøkonom.
- Hermed tilskriver læseren Petersen en høj grad af etos, fordi hun har en lang uddannelse, en direktørstilling og er selvstændig på samme tid. Hun er altså selv nået til tops i samfundet, så hun må vide, hvad hun snakker om.
- Det giver også skribenten troværdighed, at hun henviser til kvindernes kamp i 60'erne. Det viser, at hun har et historisk kendskab, og at hun formår at drage paralleller til nutiden.
- Det hæmmer dog Petersens troværdighed, at det ikke nævnes, om hun selv er mor og har en familie. Det virker utroværdigt, at Petersen kritiserer andre kvinder for ikke at kunne balancere et familie- og arbejdsliv, hvis hun ikke selv har mand og børn.
Brug af retoriske spørgsmål
Flere steder i teksten gør Christina Yoon Petersen brug af retoriske spørgsmål: ”Men hvorfor skal kvinderne have noget, som de ikke selv kan finde ud af at opbygge? Hvorfor skal der laves noget specielt for dem?”
- På overfladen virker retoriske spørgsmål som en måde at inddrage læserne, idet skribenten stiller et spørgsmål, som skal besvares.
- I virkeligheden er retoriske spørgsmål dog næsten altid ledende, da de ofte kun kan besvares på én måde. Dermed er de et overtalelseskneb, da de leder publikum til at mene det samme som afsenderen selv... Køb adgang for at læse mere

Analyse: Hvorfor er kvinder så kedelige?

[1]
Bedømmelser
  • 18-09-2016
    Givet af HHX-elev på 3. år
    God inspiration til en aflevering, og ikke helt beskrivende nok