HTX Kemi A Vejledende opgavesæt 2 NET September 2016 - Vejledende besvarelse

Guldprodukter er udarbejdet af redaktionen på Studienet.dk
  • HTX 3. år
  • Kemi A
  • 12
  • 13
  • 2022
  • PDF

HTX Kemi A Vejledende opgavesæt 2 NET September 2016 - Vejledende besvarelse

Her kan du få hjælp til opgaverne fra det digitale vejledende opgavesæt i Kemi A på HTX fra september 2016.
Alle opgaverne i sættet er besvaret og regnet af Studienets fagredaktør i kemi.

Studienets kommentar

I opgave 3.b og 3.c er der links til vores kemiguides. Her finder du hjælp til at løse opgaverne på egen hånd. Dvs. du kan træne dig selv, ved at bruge vores kemiguides, inden du ser facit.

Indhold

Opgave 1 - Gulerødder og cancerhæmmende stoffer

I denne opgave skal du angive de funktionelle grupper i 3-O-acetylfalcarindiol. Du skal også argumentere for, at falcarinol kan findes på fire forskellige isomere former. Derefter skal du forklare, hvorfor falcarindiol har en kortere retentionstid end falcarinol, når en blanding analyseres med en HPLC. Du skal også opskrive et afstemt reaktionsskema for fremstilling af 3-O-acetylfalcarindiol ud fra falcarindiol. Opgaven viser en tabel over sammenhængende data for falcarinolkoncentrationen og HPLC-arealet, og du skal vise, at sammenhængen er lineær. Til sidst skal du bestemme indholdet af falcarinol i en bestemt prøve af gulerødder.

Opgave 2 - Aspartam

Her skal du beregne den højeste tilladte stofmængdekoncentration af aspartam i en sodavand, hvis grænseværdien er 600 mg/L. Du skal også forklare, at hydrolysen af aspartam danner to aminosyrer og en alkohol. Derefter skal du bestemme, hvilken ordens reaktion hydrolysen af aspartam følger. Endelig skal du ud fra tekstens oplysninger argumentere for, hvorfor en sodavand sødet med aspartam skal sættes i køleskabet.

Opgave 3 - Hotcan

Opgaven viser en reaktion mellem CaO og vand. Du skal navngive reaktionens produkt. Du skal også beregne ΔH° for reaktionen og argumentere for, at reaktionen er exoterm. Derefter skal du vise, at reaktionen mod højre kan forløbe spontant ved 25 °C. Til sidst vises der en reaktion mellem Ca(OH)2 og luftens carbondioxid, og du skal vurdere reaktionens sikkerhedsforhold.

Opgave 4 - Tandemalje

I denne opgave skal du opskrive ligevægtsloven, Ko, for en opløsning af hydroxyapatit. Du skal også bestemme opløseligheden af hydroxyapatit. Derefter skal du forklare, hvordan opløseligheden af hydroxyapatit påvirkes af cola. Til sidst skal du beregne opløseligheden af hydroxyapatit i en 0,010 M natriumhydroxidopløsning.

Uddrag

Her er et uddrag af opgave 2.d.

For reaktioner af første orden gælder, at koncentrationen afhænger på følgende måde af tiden, t:
[aspartam]=[aspartam]ₒ·e^(-k·t)
hvor [aspartam]ₒ er aspartamkoncentrationen ved tiden 0 og k er hastighedskonstanten. Når 75% af den oprindelige mængde aspartam er hydrolyseret må det gælde, at, der er 25% af oprindelige mængde aspartam tilbage, dvs.:
[aspartam]=0,25·[aspartam]ₒ
Denne ligning kan vi indsætte i det første udtryk, hvorved vi får, at:
0,25·[aspartam]ₒ=[aspartam]ₒ·e^(-k·t)

0,25=e^(-k·t)

ln⁡(0,25)=-k·t

t=-ln⁡(0,25)/k=-ln⁡(0,25)/(4,6·(10)^(-5) time^(-1) )=30137 timer
Altså tager det 30137 timer før 75% af den oprindelig mængde aspartam er hydrolyseret ved 5 °C. Til sammenligning kan vi beregne, hvor lang tid det tager før 75% af aspartam er hydrolyseret ved 40 °C vha. resultaterne fra plottet i opgave 2c. Her kan vi aflæse, at hastighedskonstanten er 0,1824 time^–1.
t=-ln⁡(0,25)/k=-ln⁡(0,25)/(0,1824 time^(-1) )=7,6 timer
Ved 40 °C tager det altså blot 7,6 timer før 75% af den oprindelige mængde aspartam er hydrolyseret. Man kan dog ikke sammenligne disse to resultater direkte, da forsøget ved 40 °C er udført i en neutral opløsning,... Køb adgang for at læse mere

HTX Kemi A Vejledende opgavesæt 2 NET September 2016 - Vejledende besvarelse

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.