HTX Kemi A Eksamen 23. august 2016 - Vejledende besvarelse

Guldprodukter er udarbejdet af redaktionen på Studienet.dk
  • HTX 3. år
  • Kemi A
  • 12
  • 11
  • 1494
  • PDF

HTX Kemi A Eksamen 23. august 2016 - Vejledende besvarelse

Her kan du se Studienets egen vejledende besvarelse af eksamenssættet til Kemi A på HTX, som blev brugt til eksamen tirsdag den 23. august 2016.

Det er Studienets egen fagredaktør i kemi, der har regnet og besvaret opgaverne i dette eksamenssæt.

I opgaverne 1.c, 2.a og 2.c er der links til vores kemiguides. Her finder du hjælp til at løse opgaverne på egen hånd. Dvs. du kan træne dig selv, ved at bruge vores kemiguides, inden du ser facit.

Indhold

Opgave 1 - Taurin

Denne opgave præsenterer flere eksperimenter, hvori stoffet Taurin indgår. Du skal bl.a. vise, hvordan et stofs pKs kan aflæses af et Bjerrum diagram, hvordan en oxidationsreaktion virker, hvordan en opløsning af Taurin opfylder Lambert-Beers lov, og hvordan du kan anvende loven til at beregne koncentrationen af Taurin. Desuden skal du beregne renheden af et produkt og pH-værdien af en opløsning.

Opgave 2 - Titanhvidt

Opgavens fokus er termodynamik og ligevægtskonstanten. Du skal beregne tilvæksten i ΔHº for syntesen af titandioxid og reaktionens Kp med korresponderende enheder. Derefter skal du benytte ligevægtskonstanten til at finde gassernes partialtryk ved ligevægt samt massen af TiO2.

Opgave 3 - Acetylcholinesterase

Denne opgave handler om biokemiske reaktioner. Først skal du forklare, hvilke bindinger der forbinder enzymet til acetylcholinet. Derefter vil du blive præsenteret for to reaktioner, hvor du skal angive reaktionstypen for den første og produktet for den anden.

Opgave 4 - Reaktionskinetisk undersøgelse

Her skal du især beskæftige dig med reaktionsraten. Du skal arbejde med ordenen af en reaktion og bestemme hastighedskonstanten samt aktiveringsenergien. Desuden er der en simpel opgave om navngivning af stoffer i en reaktion.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af opgave 4.b i eksamenssættet.

Det angivede hastighedsudtryk er:
v=k∙[CH_3COCH_3]^1∙[H^+]^1∙[I_2 ]^0
Det fremgår i udtrykket, at CH3COCH3 er af første orden. Så initialhastigheden vil ændre sig proportionalt med koncentrationen af CH3COCH3, givet at koncentrationen af de andre reaktanter forbliver uændret. Dette er opstillet i forsøg 1 og 2, hvor koncentrationen af HCl og I2 er uændret, mens koncentrationen af CH3COCH3 fordobles i forsøg 2. Figur 4.1 viser, at initialhastigheden også fordobles i forsøg 2, og ændres dermed proportionalt med CH3COCH3 koncentrationen. Altså er CH3COCH3 af første orden.
Ligeledes fremgår det i udtrykket af H+ er af første orden. Så initialhastigheden vil ændre sig proportionalt med koncentrationen af H+, givet at koncentrationen af de andre reaktanter forbliver uændret. Dette er opstillet i forsøg 2 og 3, hvor koncentrationen af CH3COCH3 og I2 er uændret, mens koncentrationen af HCl fordobles i forsøg 3. Figur 4.1 viser, at initialhastigheden også fordobles i forsøg 3, og ændres dermed proportionalt med H+ koncentrationen. Altså er H+ af første orden.
Det fremgår at I2 er af nulte orden. Så initialhastigheden påvirkes ikke af... Køb adgang for at læse mere

HTX Kemi A Eksamen 23. august 2016 - Vejledende besvarelse

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.

Materialer relateret til HTX Kemi A Eksamen 23. august 2016 - Vejledende besvarelse.