Hong Kong: Historie og fremtid | SRP

  • STX 3.g
  • SRP (Historie A, Engelsk A)
  • 10
  • 26
  • 9376
  • PDF

Hong Kong: Historie og fremtid | SRP

Denne opgave indeholder et Studieretningsprojekt (SRP) i Historie A og Engelsk A om Hong Kong.

Projektet præsenterer en historisk gennemgang for at nå en forståelse af den udvikling, som Hong Kong har gennemgået for at nå til, hvor regionen er i dag. Hong Kongs historie undersøges ved hjælp af en grundig redegørelse for Hong Kongs status som britisk kronkoloni frem til indlemmelsen i Kina.

Dette tjener samtidigt til det formål at skabe en forståelse for, hvorfor Hong Kongs demonstranter agerer på Kinas strid med The Basic Law i dag.
Derudover analyseres spændingerne, der er i mellem henholdsvis Hong Kong, Storbritannien og Kina, og hvad stridighederne har resulteret i. Slutteligt vurderes, hvad de ideologiske forskelle i Hong Kong kommer til at betyde for regionen på længere sigt.

Studienets kommentar

Bemærk: I dette SRP er der ikke analyseret kilder i historie. Du kan stadig bruge opgaven som inspiration til emne og indhold, men husk at din opgave skal indeholde en analyse af konkret kildemateriale for at få en god karakter.

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Abstract
• Indledning
• Fra britisk kronkoloni til kinesisk storby
• I strid med Basic Law og the Joint Declaration
• The Iron Lady: Anson Chan
• ”Hong Kong – betrayed by China. And abandoned by the British”
- Kina bryder et løfte
- Storbritannien holder sig i skyggen
- Storbritannien har et ansvar
• ”What China promised Hong Kong in the Sino-Joint Delcaration”
- Chris Patten
- Den kinesiske regering bebrejdes
• Forræderi og svigt
• Hvad er Hong Kongs fremtid?
- Hong Kong står overfor et ideologisk sammenstød
- Pres fra Beijing modarbejdes af Vesten
- Det politiske landskab truer Hong Kongs økonomi
- Hong Kongs yngre generation får smag for demokrati
• Konklusion
• Litteraturliste .
Bilag:
• 1) Hong Kong - Betrayed by China and abanoned by the British
• 2) What China promised Hong Kong in the Sino-Joint Delcaration

Uddrag

I 1842 blev Nankingaftalen underskrevet på det britiske krigsskib Cornwallis. Dette betød afslutningen på den Første Opiumskrig mellem Storbritannien og Qing-Kina, men samtidigt begyndelsen for den britiske kronkoloni Hong Kong.
Regionen skulle blive en del af Storbritannien til evig tid ifølge aftalens 4. artikel, og senere gjaldt næsten det
samme for de Nye Territorier, der dog pr. aftale skulle indlemmes i Kina igen i år 1997.
Efter overdragelsen var Hong Kong først kendt som en malariabefængt sørøverrede.
Senere skulle regionen dog fungere som en omladningsplads frem til 1949, men udviklede sig i stedet til en koloni med en blomstrende økonomi. På trods af de meget få naturressourcer, blev Victoria Harbour en ressource i sig selv som en af verdens travleste havne. Meget ændrede sig dog i Hong Kong efter den Kinesiske Revolution i 1949. Der var mange, der emigrerede fra Kina til Hong Kong, idet Kina var blevet kommunistisk og afskåret fra vesten. Det var især forretningsmænd, der rejste med deres formue til det vestligt-ejede område. Resultatet af dette var begyndelsen på Hong Kongs status som verdens største finans- og handelscenter.4 Især Victoria Harbour dannede grundlag for den voksende økonomi. Dens dybde, udsigt og strategiske beliggenhed på det Sydkinesiske Hav var medvirkende til Hong Kongs etablering som en britisk koloni, og efterfølgende udvikling som handelscentrum. Dermed var kronkolonien til stor nytte, idet der med lethed kunne transporteres varer fra både Europa til Asien, men også varer til de asiatiske lande imellem.
I 1990 kom en af verdens mest fremtrædende økonomer, Milton Friedman, til Hong Kong. Han bed mærke i Hong Kongs fremgang, og udtalte sig om, at kolonien var i besiddelse af verdens mest blomstrende økonomi. Han fortæller, hvordan regionen er et fremragende eksempel på en fri markedsøkonomi, og at retten til selv at justere sit arbejde efter efterspørgslen, påvirker regionens økonomi positivt. Folk har mulighed for få det meste ud af deres egne evner, og de bestemmer selv, hvornår de arbejder og holder fri. Med det blev Hong Kong kendt for at have den bedste levestandard og fik samtidigt status som den mindst korrupte region i hele Asien.
Når det er sagt, er det værd at undre sig over, hvorfor England så valgte at afstå Hong Kong, når landet havde så stor økonomisk fremgang – især når de i sin tid havde ret til at bibeholde kolonien som deres økonomiske magtcenter. Kun de Nye Territorier, som tidligere nævnt, skulle leveres tilbage i 1997 – og det blev de også.
Storbritannien var nødsaget til at levere Hong Kong tilbage til Kina den 1. juli 1997 sammen med de Nye Territorier, idet de intet argument havde for at beholde områderne.
Militæret i regionen var ikke forsvarligt nok, og Hong Kong modtog både vand og mad fra Kina. Det var derudover økonomisk umuligt at opdele Hong Kong i mellem Storbritannien og Kina, idet regionens andre områder (Nye Territorier) skulle leveres tilbage med sikkerhed. Man frygtede, at en opdeling af de to områder ville få økonomien til at kollapse. Områderne var udviklet som ét samlet område, forbundet via veje og undergrundsbander, der gjorde det umuligt at skille de to områder ad i mellem to vidt forskellige regeringer og ideologier... Køb adgang for at læse mere

Hong Kong: Historie og fremtid | SRP

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.