Frankrigs økonomi | IØ A 29. maj 2015 med netadgang

  • HHX 3. år
  • International Økonomi A
  • 12
  • 9
  • 2671
  • PDF

Frankrigs økonomi | IØ A 29. maj 2015 med netadgang

Besvarelse af eksamenssættet i International Økonomi A fra 29. maj 2015 med analyse og redegørelse for Frankrigs økonomi, med afsæt i 8 bilag.

I besvarelsen bliver alle 5 opgaver besvaret.

Lærers kommentar

En meget omfattende besvarelse, med få rettelser.
Du kommer meget i dybden med arbejdsmarkedspolitikken, men overser desværre erhvervspolitikken.

Indhold

Opgave 1

Beregn den offentlige saldo i procent af BNP i 2013 på baggrund af tallene i bilag 1. Redegør for om Frankrig overholder kravene i Stabilitets- og Vækstpagten.
a) Forklar hvordan økonomisk vækst kan medvirke til at Frankrig vil opfylde kravene i Stabilitets- og Vækstpagten fremover.
• Elever, der anvender Kurlund som kilde får ikke gældskravet med.
• En del aflæser tallet i et bilag. Det er vigtigt som elev at forstå at der i skriftlige kilder kan være nuanceforskelle.

Opgave 2
a) Redegør på baggrund af bilag 2 for hvor meget lønomkostningerne pr. enhed har ændret sig fra år 2000 til år 2013 i henholdsvis Frankrig og Spanien.
b) Forklar hvordan udviklingen i lønomkostningerne pr. enhed kan have påvirket udviklingen på de to landes betalingsbalancer.

Opgave 3
I flere bilag nævnes manglen på erhvervsmæssige investeringer i Frankrig.
Forklar med inddragelse af relevant teori hvordan et fald i investeringer påvirker den økonomiske vækst på kort og langt sigt.

Opgave 4
Den 24. oktober 2014 var den årlige effektive rente på en tysk statsobligation 1,6% og en fransk statsobligation 2,2%.
Analyser med udgangspunkt i bilagene hvilke samfundsøkonomiske forhold der kan forklare rentespændet mellem Frankrig og Tyskland.

Opgave 5
Vurder med udgangspunkt i bilagene hvordan stram finanspolitik og strukturpolitik kan øge den økonomiske vækst på langt sigt i Frankrig.

Uddrag

Opgave 1
a) Beregn den offentlige saldo i procent af BNP i 2013 på baggrund af tallene i bilag 1. Redegør for om Frankrig overholder kravene i Stabilitets- og Vækstpagten.

For at beregne den offentlige saldo i procent af BNP i 2013, er jeg først nødt til at finde den offentlige saldo – som altså er forskellen på de offentlige indtægter og de offentlige udgifter. Er saldoen i minus, har man større udgifter, end indtægter og omvendt. Det beregner jeg først med følgende formel:

Offentlige indtægter - Offentlige udgifter = Offentlige saldo
1.175,64 – 1.087,40 = -88,24 mia. Euro

Nu da jeg har fundet den offentlige saldo, som er på -88,24 mia. Euro, og derfor klart er i under-skud, kan jeg finde den offentlige saldo i procent af BNP. Det beregner jeg med følgende formel:

Offentlige saldo / BNP i løbende priser * 100 = offentlige saldo i procent af BNP
2.059,85 / -88,24 * 100 = -4,28 %

Frankrig er medlem af EU, og er derfor underlagt nogle forskellige pagter og love. En af disse pagter er blandt andet Stabilitets- og Vækstpagten, som er vedtaget for at sikre sunde offentlige finanser for medlemslandende og undgå store underskud. Det specifikke krav under pagten er at et land underlagt pagten maksimum må have 3% underskud på den offentlige saldo. Fordi at Frankrigs offentlige... Køb adgang for at læse mere

Frankrigs økonomi | IØ A 29. maj 2015 med netadgang

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.