Fordele og ulemper ved kerneenergi | Rapport

  • STX 2.g
  • Naturgeografi C
  • 10
  • 9
  • 2621
  • PDF

Fordele og ulemper ved kerneenergi | Rapport

Rapport i Naturgeografi C, som handler om kerneenergi.

Eleven diskuterer fordele og ulemper ved kerneenergi og sammenligne risici ved atomkraftværker, ved kildekritisk at analysere kilder.

Indhold

Indledning
Atomkraft som energiteknologi
Udvikling af atomkraft
Idriftsatte atomkraftværker efter 1980-2005
Udvikling af holdningen til atomkraft i Danmark
Fordele og ulemper ved atomkraft
Er det realistisk at kernekraft bliver en del af Danmarks energikilder?
Konklusion
Bibliografi

Uddrag

INDLEDNING
Atomkraft er et heftigt omdiskuteret emne, der starter en masse etiske dilemma og sætter risiko i perspektiv, hvilket er derfor vores projektgruppe har valgt at fokusere på det. I 1970'erne og 1980'erne valgte danskerne at takke nej tak til atomkraft. Atomkraftværker og kerneenergi er meget effektivt, da man kan udlede store mængder af energi, og kontrollere mængden, men risikoen for en ulykke på et atomkraftværk er for stor til at man i Danmark vil risikere det. Blandt andet katastroferne i Tjernobyl, Tokaimura og Fukushima (BT, u.d.) rystede folk og startede mistilliden til atomkraft.
Formålet med denne rapport, er at diskutere fordele og ulemper ved kerneenergi og sammenligne risici ved atomkraftværker, ved kildekritisk at analysere kilder.

ATOMKRAFT SOM ENERGITEKNOLOGI
For at anvende energien fra atomkraft, anvender man energien fra atomspaltning i en kontrolleret kædeproces. Ved en spaltning bliver der typisk dannet mellem 2 og 3 neutroner, hvilket er lige præcist nok til at fastholde kerneprocessen, dette sker under meget høj hastighed, så det er en smule besværligt at styre kædeprocessen. Ved atomspaltninger danner man en enorm mængde energi. Fissonsenergi er det mest forskede kerneenergi, og 1 kg brændsel udvinder lige så store mængder energi som hvis man afbrænder 2,4 millioner ton fossilt brændstof! For at kontrollere spaltningen af neutroner, bruger man blandt andet borsyre. (akraft.dk, 2012)
Man fremstiller som sagt energien fra kernekraft ved at spalte atomkerne. Dette kaldes fission. Man opvarmer vand indtil der bliver dannet damp, som driver en turbine, der driver en generator som så producerer elektriciteten. Alt dette sker i en atomkraftsreaktor. Man bruger uran-235 i et kernekraftværk som brændsel. De mest almindelige kernereaktorer er trykvandsrektorer og kogenvandsreaktorer. For at skabe energien, opvarmer man vandet i reaktoren til 325 grader, og et tryk i reaktoren hvilket reguleres af en trykbeholder, sørger for at vandet ikke koger. Efter vandet er blevet opvarmet, ledes det til... Køb adgang for at læse mere

Fordele og ulemper ved kerneenergi | Rapport

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.