Filmanalyse af "Nordkraft"

 • HHX 2. år
 • Dansk A
 • 10
 • 8
 • 2631
 • PDF

Filmanalyse af "Nordkraft"

Opgaven viser hvordan man kan lave en filmanalyse, med en analyse af af Ole Christian Madsens "Nordkraft". Der fokuseres blandt andet på filmens opbygning og personer.

Studienets kommentar

Opgaven her har god struktur og analyserer filmen "Nordkraft" grundigt. Der er en god brug af begreber om forskellige filmiske virkemidler.

Indhold

Præsentation 3
Instrultøren 3
Referat 4
Kompositionen 4
Miljø 5
Personkarakteristik 5
Maria 6
Allan 6
Steso 7
Temaer og budskaber 7
Budskab 8
Holdning 8
Vurdering 8
Udvalgt scene 9
Konklusion 9

Uddrag

”Vi venter alle sammen på noget større og bedre skal ramme os en dag”, Steso
PRÆSENTATION
Filmen ”Nordkraft” er en drama-filmatisering af Jakob Ejersbos bestsellerroman, af samme titel. Filmen er instrueret af den danske instruktør, Ole Christian Madsen. Filmen havde premiere marts 2005, og er filmet på et lavt budget, men det er dog ikke gået ud over filmens visuelle side. Filmen indledes med en ca. 8 minutter lang introduktion af hver af de tre hovedpersoner, Maria, Allan og Steso. Derefter fortælles deres historier parallelt i krydsklippede scener og sekvenser. Handlingen udspiller sig i værtshus- og stofmiljøet i Aalborg med den lidt mystiske og halvt dæmoniske iraner Hossein, som omdrejningspunkt. Han kontrollerer både rockerne og pusherne og foretager sig andre lyssky ting i byen.

Instruktøren, Ole Christian Madsen, er en af dansk films nye talenter. Ole Christian Madsen har med novellefilmen 'Sinas Bryllup' (1997) og spillefilmdebuten 'Pizza King' (1999) været med til at give de nye danskere med anden etnisk baggrund en stemme i filmisk sammenhæng.

Med dogmedramaet 'En kærlighedshistorie' (2001) scorede Madsen en solid håndfuld Robert- og Bodil-priser. Fire år senere kom hans ambitiøse filmatisering af Jacob Ejersbos roman 'Nordkraft'. Filmen følger tre unge stofmisbrugere, der søger efter livets mening i Aalborg.

Madsen er uddannet på Den Danske Filmskole (1993), hvor han sagde farvel med 'Lykkelige Jim'. Efterfølgende var ham med til at stifte produktionsselskabet Nimbus Film og har fungeret som producer på en række novellefilm.

---

REFERAT
Nordkraft er en hudløs beretning om 3 skæbner i det indre stofmiljø i Aalborg. I filmen følger man Maria, Steso og Allan og deres forsøg på at leve - og overleve. Den første person vi møder i filmen er Maria.

Maria er en vildfaren sjæl og pusherfrau, der smugler stoffer fra Christiania til Aalborg. Maria er sammen med pusheren Asger, som hun mødte for længe siden, da han var dørmand og som nu har en drøm om at blive tatovør, men nu er deres hverdag blevet tør og trist. Hun kan ikke kommunikere med sin mor, som dyrker en borgerlig livsstil med sin kæreste. Faderen er angiveligt blevet sindssyg. Asger presses af rockerne (og bag dem Hossein) til at opgive sin selvstændige pushervirksomhed og kun sælge for rockerne. Han tvinges også af rockerne til at opgive sine planer om at blive tatovør. Maria forlader Asger ved filmens slutning og finder sammen med Hossein.

Allan har været 4 år til søs, og er nu vendt hjem efter en skibsulykke for 4 måneder siden. Allan var blevet forbrændt slemt i ansigtet, og det har efterladt et vansiret ansigt, men det genere ham ikke. Allan bliver forelsket i en smuk og sød pige, Maja, men lidt efter lidt finder de ud af at de har fælles venner fra fortiden, og forholdet bliver udsat for et stort pres. Allans gamle ven Frank mener, at Allan skylder ham en tjeneste, fordi Frank har taget... Køb adgang for at læse mere

Filmanalyse af "Nordkraft"

[20]
Bedømmelser
 • 11-03-2009
  Virkelig god opgave... rigtig god til inspiration til din egen opgave.. kommer ind på nogle rigtig gode eksempler fra filmen, som man også kan relatere til bogen
 • 07-06-2010
  En detaljeret filmanalyse, der kommer godt rundt om både analyse af personer, miljø og filmteknik
 • 29-09-2015
  God inspiration, dog mangleder der lidt fyldstgørende svar
 • 12-06-2013
  rigtig god film analyse til inspiration