4. Ramadan (faste)

Hvad er ramadan?

Ramadan er navnet på den 9. måned i den islamiske kalender. Det er den helligste måned i islam, bl.a. fordi Muhammed modtog sin første åbenbaring i slutningen af måneden. Ramadan er en fastemåned, og det er en religiøs pligt for alle muslimer at faste fra solopgang til solnedgang. Man må derfor kun indtage mad og vand om natten. 

Både sunni- og shia-muslimer overholder ramadanen. I sunni-islam regnes fasten (sawm) som den 4. søjle, og shia-muslimer ser det som én af islams 10 grene. Fasten nævnes i Koranen og pligten til at faste slås fast i hadith-litteraturen.

Ramadan ligger ikke på en fast årstid, da den islamiske kalender er 10-11 dage kortere end den almindelige kalender. Det vil sige, at ramadanen altid starter 10-11 dage tidligere i forhold til året før. Det betyder, at ramadanen både kan forekomme om om vinteren og om sommeren. Årstiden har stor betydning for, hvor længe den daglige faste varer, da der er kortere tid mellem solopgang og solnedgang om vinteren. 

Når ramadanen falder om sommeren, er fasten i Danmark helt op mod 19 timer hver dag. Derfor følger en del danske muslimer solens gang og fasten i Mekka, som ligger sydligere og derfor har kortere dage om sommeren.

Hvad er formålet med ramadanens faste?

Det primære formål med at faste under ramadanen for den enkelte muslim er at komme tættere på Allah. Dette sker ved at give afkald på kropslige behov for mad, vand, sex osv., som giver plads til i stedet at fokusere på de religiøse ting.

Ramadanen er en inten...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind