Essay om motion og sundhed

  • HHX 3. år
  • Dansk A
  • 12
  • 5
  • 2609
  • PDF

Essay om motion og sundhed

Her ser du en besvarelse af opgave 6 i eksamenssættet til skriftlig Dansk A på HHX fra 23. maj 2016. Essayet handler om opfattelser af motion og sundhed.
Opgaveformulering
Skriv et essay om opfattelser af motion og sundhed i dag, hvor du bl.a. diskuterer synspunkter i Tekst 7 og Tekst 8 samt i andre tekster, du finder på internettet. Giv dit essay en titel. Tekstgrundlag: Tekst 7: Mathias Nielsen: ”Forfatter: Der er gået religion i ekstremløb og grøntsagssmoothies”. Artikel i Berlingske, den 25. september 2015. Tekst 8: ”Rigtige mænd”. Vist på DR1, 2015. Varighed: 28 min. og 48 sek.

Lærers kommentar

Essayet er bygget fornuftigt op og har en god progression fra konkrete eksempler til mere abstrakte overvejelser. Essayet tager fint fat i teksterne og får reflekteret over relevante problemstillinger omkring emnet. Sprog og formidling flyder overordnet set godt.

Uddrag

I dagens Danmark har der aldrig været større fokus på sundhed og motion end nu. Helt fra barnsben af får vi fyldt hovederne med diverse sundhedsidealer og retningslinjer for at leve et sundt og ikke mindst ”rigtigt” liv. Vi stræber i dag så meget efter at være sunde, at det er en af hovedfaktorerne, når det kommer til selvbedømmelse. Vi føler os simpelthen dømt til at være sunde. Mange når aldrig deres mål, fordi de er så høje grundet mediernes fremstilling af skønhedsidealer i form af bodybuildere og bikinimodeller. Skønhed og sundhed, som er to forskellige begreber, hænger derfor meget tæt sammen i dag. Du kan nemlig umuligt være skøn hvis du ikke er sund. Af den årsag lever mange et ulykkeligt liv, hvor de aldrig føler sig gode nok. Men hvor kommer disse senmoderne sundhedsidealer fra? Og hvor sund er denne opreklamerede sundhed? Og mon vi nogensinde kommer til acceptere os selv, sådan som vi er?

En hjemkommen cyklist, der drypper af, og som efter morgenens benhårde cykeltur indtager en fornuftig portion havregryn med tilhørende energibar og proteinvand. Lignende billeder ser mange af os ser hver morgen, om det så er på Instagram, Twitter, Godmorgen Danmark eller i avisen. Den sunde livsstil er over os, og vi bliver konstant præsenteret for den sunde livsstils fordele i form af bedre læring, bedre hukommelse, længere levetid og smukkere hud. Ja, det bliver indirekte prædiket over for os på alle medier, hele tiden, uden stop. Man er praktisk talt udstødt socialt i dette samfund, hvis man ikke tænker økologi, sundhed og motion - fordi hvordan kan man dog byde sin krop andet??

I Mathias Nielsens artikel i Berlingske Tidende, ”Der er gået religion i ekstremløb og grøntsagssmoothies”, beskriver han, hvordan denne sundhedsepidemi er blevet så ekstrem, at den nærmest kan betragtes som en religion – en ”sunddom”. Han beskriver befolkningen som værende mennesker med gode intentioner om at leve et sundt liv, hvor mange følger disse retningslinjer blindt, som var det en religion. Sundheden er et omdrejningspunkt i mange menneskers liv, hvor sundheden er et holdepunkt og en måde at holde styr på og orden i sit liv. Men hvorfor stoler og følger så mange af os blindt den information vi får præsenteret omkring sundhed og motion? Skal tykke mennesker konstant mindes om, at de er en byrde for samfundet, og at de lever deres liv forkert? Og hvordan skal normale mennesker sammensætte et liv, med familie og arbejde, hvor de samtidig skal stræbe efter atletiske kropsidealer?

Sundhed er et bredt begreb, der er blevet defineret på et utal af måder, og det er derfor svært at definere sundhed præcist. Sundhed kan hovedsagligt deles op i fysisk og psykisk sundhed. Hvis vi gik 100 år tilbage i tiden, og man spurgte en vilkårlig person, om hvorvidt de var sunde, ville de fleste formentlig svare ja, da personen på daværende tidspunkt højest sandsynligt ikke led af nogen synligt handicappende sygdom. Sundhed var altså en kontrast til det at være syg. Men hvis man er syg, er man i dag ikke nødvendigvis usund. Sundhed er nemlig også et begreb der beskriver evnen til ... Køb adgang for at læse mere

Essay om motion og sundhed

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.