Essay om den danske drukkultur og unges forbrug af alkohol

  • STX 3.g
  • Dansk A
  • 10
  • 3
  • 1737
  • PDF

Essay om den danske drukkultur og unges forbrug af alkohol

Her finder du et frit essay om den danske drukkultur og unges forbrug af alkohol.

Herunder diskuteres det, hvordan gruppepres og fællesskabsfølelsen påvirker de unges valg. Der gøres i høj grad brug af personlige oplevelser og egne refleksioner over, hvad der styrer de unges valg.

Essayet inddrager debatindlægget "Jeg drikker mig fuld for at undgå skænderier med mine venner" af Ida Elmdal Thagesen (Politiken, 17. juli 2014).

Lærers kommentar

Fortrinligt sprog og indhold, men der kunne være reflekteret over, hvad gruppepres og alkohol gør ved samfundet.

Uddrag

Jeg er til fest. Det er en privatfest på Amager. Jeg og flere hundrede andre mennesker, fejrer min venindes fødselsdag. 20 år. Det er stort. Det er ved at være sent på natten og på grænsen til de tidlige morgentimer. Jeg holder ud. Hun fylder jo kun 20 én gang i livet. Rundt omkring mig, er de fleste ved at være godt beduggede, men det stopper dem som sædvanlig ikke fra at drikke videre. ”Skal du ikke have noget at drikke?”, er et spørgsmål, jeg har fået stillet 64 gange i løbet af aftenen. Jeg har talt. Og det kommer egentlig ikke bag på mig. Jeg er efterhånden vant til det. Jeg har med tiden lært at sno mig udenom, for et ”nej tak” bliver simpelthen ikke godtaget.

Det er lidt som at blive stillet et retorisk spørgsmål, hvor den eneste svarmulighed er ”ja”. For mange, især unge, er det svært at forstå, at nogen ikke drikker. At nogen ikke er ligesom dem og alle deres venner. Et ”nej tak” til alkohol, bliver ofte fulgt af undrende blikke og mistroiske spørgsmål, såsom ”Du joker med mig, ikke?”, ”Drikker du slet ikke?”, ”Hvorfor ikke?”, ”Så du har aldrig prøvet at være stiv?”.

Mange ville sige, at dét at drikke, er en norm i Danmark og at enhver, som ikke drikker, falder udenfor den sociale gruppe. Det er ikke sjældent set, at unge, som ikke drikker, ikke bliver inviteret til fester og begivenheder. Man bliver simpelthen udelukket fra dét fællesskab, som bliver skabt under druk. Man kan diskutere, om det er et sundt grundlag at bygge et fællesskab op omkring og om, hvorvidt forskellen mellem en ædruelig fest og en drukfest virkelig ...... Køb adgang for at læse mere

Essay om den danske drukkultur og unges forbrug af alkohol

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.