Essay om autofiktion

 • STX 3.g
 • Dansk A
 • 12
 • 3
 • 1173
 • PDF

Essay om autofiktion

Denne opgave er et essay om autofiktion og forholdet mellem virkelighed og fiktion.

Der tages udgangspunkt i artiklen ”Hvorfor er vi bange for autofiktionen?” fra Information 21. oktober 2009 af Camilla Schwartz, og mulighederne og begrænsningerne i at skildre virkeligheden gennem fiktionens subjektivitet overvejes.

Lærers kommentar

Kommentarer:
Meget flot arbejde! Du rammer essaygenren lige i øjet med koblingen mellem det personlige/konkrete og det generelle og det abstrakte, og det personlige, levende sprog. Du tager god udgangspunkt i artiklen uden at holde dig for tæt på den og indleder fængende og interessant. Dit sprog er lidt for fejlpræget med lidt sjusk og sådan, men det er detaljer – som dog vil blive bemærket til en skriftlig eksamen.

Uddrag

Klokken er mange. Alt for mange. Jeg har drukket tre kopper sort kaffe, tændt et duftelys hvorpå der står: ”A life filled with wonder is a wonderful life” - jaja, hold nu kæft, tænker jeg. Jeg har endelig sat mig tilrette. Alt dette har jeg gjort som en slags forberedelse til det jeg nu skal til. Jeg skal til at virke filosofisk, dybttænkende og reflekterende. Men i bund og grund er jeg bare herre træt, og kan ikke rigtig finde drivkraften til at være det her reflekterende menneske lige nu. Men der er en deadline, som skal overholdes. Jeg ved, at dette essay skal tilslutte mine synspunkter, det skal bygge på mine tanker og mine egne abstrakte refleksioner. Nemmest af alt ville det være, hvis jeg blot skrev fiktion – så kunne jeg bare opdigte et eller andet, der lyder sofistikeret. Jeg kunne bruge nogle virkemidler, som ville gøre min indledning mere fængende og interessant – alt andet end, hvad jeg er lige nu. Måske er det den måde autofiktion opstod på? At der sad et menneske, et sted i verdenen, og ville skildre sit levnedsløb, men under skriverprocessen fik dette menneske et større behov for at gøre denne livsskildring mere interessant og fængende, så personens værk resulterede i en blanding af fiktion og biografi. Autofiktion.

Jeg finder begrebet autofiktion meget komplekst. Det er som om, at begrebet umiddelbart er så abstrakt, at det ofte – i hvert fald for mit vedkommende – kan være svært at afgøre, hvornår man egentligt kan tale om, at begrebet indtræder i et værk. Hertil tager jeg mig selv i at undre mig over, hvorfor vi overhovedet har det her behov for at sætte et begreb, og finde mening med uforklarlige elementer, som umiddelbart ikke kan, eller vil defineres... Køb adgang for at læse mere

Essay om autofiktion

[2]
Bedømmelser
 • 25-04-2016
  Givet af HHX-elev på 3. år
  Garanteret skide god opgave, men essay om autofiktion er virkelig mærkeligt
 • 09-02-2021
  Givet af 3.g'er på STX