Gæringsprocessen

Gæring (eller fermentering) er nedbrydning af organisk stof og opbygning af ATP uden brug af ilt.

Vælg dit fag for at læse om gæringsprocessen på dit niveau:

Her kan du læse et uddrag af vores gennemgang af gæringsprocessen

...

Gæring (eller fermentering) er nedbrydning af organisk stof og opbygning af ATP uden brug af ilt. Processen er altså anaerob. Nogle bestemte celletyper kan udføre gæring.

Gæring adskiller sig fra almindelig aerob respiration. Respiration er nedbrydning af organisk stof og ATP-dannelse under forbrug af ilt.

Gæring danner et restprodukt

Gæring nedbryder glukose ufuldstændigt. Glukose nedbrydes altså ikke fuldstændigt til CO2 og H2O, som det sker ved aerob respiration. Gæring af glukose danner i stedet et organisk restprodukt, som cellen ikke kan nedbryde yderligere uden adgang til ilt.

Forskellige celletyper danner forskellige organiske restprodukter. Muskelcellers gæring danner restproduktet mælkesyre (laktat). Gærcellers gæring danner restproduktet ethanol (en type alkohol)...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind